Siirry sisältöön
Etusivu
 
 
 
 
 

Ajankohtaista

25.06.2019

Teknologia ei kiinnosta tyttöjä – myytit ja todellisuus -keskustelutilaisuus 18.7.2019

Naisjärjestöjen Keskusliitto järjestää SuomiAreenassa keskustelutilaisuuden tytöistä ja teknologiasta yhteistyössä Soroptimist International Finlandin ja Zonta International District 20:n kanssa torstaina 18.7. klo 13-14 Porin kaupungintalon pihalla. Tervetuloa mukaan! Toimittaja Leena Brandtin juontamassa paneelissa keskustelevat Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet, professori Hanni Muukkonen Oulun yliopistosta sekä yrittäjä Peter Vesterbacka FinEstBay Area Developmentista. Keskustelua kommentoivat Sara Ikonen, Anna Lemström, Sofia Savonen ja Noora Vänttinen.

Lue lisää »


24.06.2019

Suomalaisen Naisliiton Hämeenlinnan yhdistys: Tasa-arvo on lisääntynyt valtamedioissa

Suomalaisen Naisliiton Hämeenlinnan yhdistys kirjoitti #tasaarvoteot: Tasa-arvo vaaliuutisoinnissa -keskustelutilaisuudesta, joka järjestettiin Tiedekulmassa tiistaina 4.6.2019. Esimerkiksi Ylessä on paneuduttu vuoden alusta lähtien tasa-arvokysymyksiin ja sukupuolijakauma on saatu aiempaa tasaisemmaksi. Vaalien aikaan oli paljon tenttejä, joissa haastateltavista miehiä oli 55, naisia 45 prosenttia.

Lue lisää »


19.06.2019

Tyttöhän soittaa kuin mies! Kuinka vahvistaa taide- ja kulttuurialan tasa-arvoa ja työhyvinvointia? -tutkimus julkaistu

Opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta toteutettu tutkimusjulkaisu jatkaa keskustelua asiallisten ja kestävien työolojen sekä ih­misten keskinäistä kunnioitusta lisäävien toimintatapojen vahvistamisesta tai­de- ja kulttuurialalle. Keskeinen tarkastelukohde oli se, mikä taide- ja kulttuurialalla ylläpitää ja mikä vähentää ongelmia sekä mitä on tehtävissä tilanteen seurannan järjestämiseksi. Tutkimuksen katse kohdistettiin vallitsevaan sukupuolijärjestelmään ja su­kupuoliperinteeseen sekä rakenteelliseen tai systeemiseen syrjintään. Tutkimus tuo esiin, että taiteellisten tuotantojen hierarkiat rakentuvat jo alan koulutuksessa. Verkostojen ulkopuolelle jäävien taiteilijoiden asema on epävarma ja epätyypilliset työsuhteet altistavat syrjinnälle ja häirinnälle.

Lue lisää »


06.06.2019

Median tulee tukea enemmän naisten asiantuntijuuden näkymistä

Tiistai-aamuna 4.6.2019 Tiedekulmassa Helsingissä käytiin keskustelua sukupuolten tasa-arvon toteutumisesta vaaliuutisoinnissa. Sekä Suomessa että Euroopassa on jännittävät ajat eduskunta- ja eurovaalien jälkeen. Naisia valittiin Suomen eduskuntaan ennätysmäärä, mutta miten naiset näkyivät medioiden vaaliuutisoinnissa? Tästä keskustelemassa olivat Yle, Helsingin Sanomat, MTV, STT ja Hufvudstadsbladet. Näistä Yle ja Helsingin Sanomat seuraavat naisten ja miesten lukumääriä uutisoinnissaan reaaliaikaisesti. HS, Hbl ja Yle kertoivat, että toimituksissa on tehty systemaattista työtä tasa-arvoisemman urheilu-uutisoinnin eteen.

Lue lisää »


31.05.2019

Tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikka: Suomi pitää EU-puheenjohtajuuskaudella esillä seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja -oikeuksia

Suomi tulee vaikuttamaan EU:n puheenjohtajakaudellaan unionin ulkosuhteissa naisten ja tyttöjen oikeuksiin ja asemaan monin eri tavoin. Keskeisiä välineitä ovat kehityspolitikka, ihmisoikeuspolitiikka ja YK:n Naiset, rauha ja turvallisuus –agendaan liittyvä työ, kirjoittaa tasa-arvosuurlähettiläs ja Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -foorumin jäsen Katri Viinikka.

Lue lisää »


23.05.2019

Katso uusi Heikoilla jäillä -dokumentti naisten jääkiekon MM-kisojen kulisseista!

Huhtikuussa 2019 Suomessa järjestetyissä naisten jääkiekon MM-kisoissa nähtiin huima kamppailu. Suomen joukkue nousi altavastaajan asemasta hopealle, hetkellisesti jopa kiinni kultamitaliin. Joukkue koki myös paljon pilkkaa ja vähättelyä. Ketä MM-kisat edes kiinnostavat, kysyttiin toistuvasti. Mutta vastaus on selvä: lähes joka toista suomalaista. Jännitysnäytelmän tarjonnut finaalilähetys tavoitti lähes 2,3 miljoonaa suomalaista tv-katsojaa! Naisten joukkueurheilu ansaitsee lisää resursseja ja näkyvyyttä.

Lue lisää »


14.05.2019

Ilmoittaudu mukaan keskustelemaan tasa-arvosta vaaliuutisoinnissa!

Tervetuloa keskustelemaan Suomen johtavien medioiden kanssa sukupuolten tasa-arvosta eduskunta- ja EU-vaaleista uutisoinnissa tiistaina 4.6. klo 9-11 Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4, Helsinki). Kummatkin vaalit ovat tuolloin takana ja on aika kysyä, miten naiset näkyivät ehdokkaina. Mitä edistysaskeleita medioissa on otettu sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi? Mitä tarvitaan vielä? Mukana keskustelussa ovat Helsingin Sanomat, Yleisradio, MTV, Hbl ja STT.

Lue lisää »


14.05.2019

Tekniikka tarvitsee tyttöjä, sanoo 100-vuotias Insinööriliitto

Insinööriliitto täyttää tänä vuonna sata vuotta ja juhlii tytöt ja teknologia -teemalla. Aiheeseen liittyviä seminaareja on useita, joista Helsingissä järjestettiin yksi maanantaina 13.5.2019. Teema on tärkeä, koska Suomessa on hyvin sukupuolittuneet opiskelu- ja ammattialat. Ainoastaan 10 % suomalaisista työskentelee ns. tasa-aloilla, joilla on tasaisesti sekä miehiä että naisia. Stereotyyppisten valintojen suosiminen rajoittaa yksilöitä turhaan, estää parhaiden kykyjen löytämistä sekä luo epätasa-arvoa. Samasta aiheesta keskustellaan myös Naisjärjestön Keskusliiton, Soroptimist International Finlandin ja Zonta International Piiri 20:n keskustelutilaisuudessa SuomiAreenassa to 18.7.2019 klo 13-14.

Lue lisää »


10.05.2019

Naiset vaikuttajina liikunnan pelikentillä -johtamiskoulutus alkaa pian - hae mukaan 30.6. mennessä!

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on myöntänyt Olympiakomitealle kaksivuotisen Euroopan sosiaalirahaston (ESR) hankerahoituksen Naiset vaikuttajina liikunnan pelikentillä -johtamiskoulutukseen. Koulutuksen tavoitteena on kannustaa ja tukea naisia hakeutumaan liikunnan ja urheilun johtotehtäviin, parantaa naisten etenemis- ja vaikuttamismahdollisuuksia, luoda verkostoja ja löytää konkreettisia keinoja, joilla tasa-arvoa voidaan edistää.

Lue lisää »


02.05.2019

Eduskunnan tasa-arvoselvitys esillä mediassa

100 tasa-arvotekoa -hanke haastoi eduskunnan mukaan tasa-arvotekoihin ja tapasi vuonna 2017 silloista puhemies Maria Lohelaa asiasta. Lohela käynnistikin eduskunnan tasa-arvoselvityksen, jossa tarkasteltiin sukupuolten tasa-arvon toteutumista eduskuntatyössä. Kysely- ja haastattelututkimuksessa kartoitettiin kansanedustajien kokemuksia sukupuolten välisestä tasa-arvosta ja tasa-arvoisten toimintaedellytysten toteutumisesta eduskuntatyössä. Tutkimus nousi esiin uuden eduskunnan aloitettua ja uusien kansanedustajien kritisoitua eduskunnan sukupuolittuneita verkostoja.

Lue lisää »


30.04.2019

EU-vaalitilaisuudessa vaadittiin lisää naisia päättäviin asemiin

Naisjärjestöjen Keskusliitto yhteistyössä Euroopan parlamentin Suomen toimiston sekä yhteistyökumppanijärjestöjen kanssa järjesti ma 29.4.2019 "Onko EU myös naisten?" -keskustelutilaisuuden. Tilaisuudessa käytiin rikas keskustelu tasa-arvon tilasta Euroopassa ja kuultiin asiantuntijoita niin akatemiasta, ministeriöistä kuin järjestöistä. Myös Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hanke antoi tilannekatsauksen.

Lue lisää »


18.04.2019

Tasa-arvoteot kysyi eduskuntavaaliehdokkailta: mitä olet tehnyt häirinnän poistamiseksi?

Akavan Erityisalojen #parempaantyöelämään-vaalitavoitteisiin kuuluvat tavoite työelämän tasa-arvoisuudesta sekä häirinnän nollatoleranssista. Akavan Erityisalojen vaalipaneelissa 19.3.2019 Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hankkeella oli mahdollisuus kysyä suoraan eri puolueiden kärkiehdokkailta mitä konkreettista nämä ovat tehneet ja aikovat tehdä seksuaalisen häirinnän lopettamiseksi työelämässä. Katso video vastauksista!

Lue lisää »


17.04.2019

"Hyvinvointivaltio on rakennettu erityisesti kunnissa, kuntien naisten käsillä"

Kuntien työntekijöistä 80 prosenttia on naisia, mutta naisten osuus kunnanjohtajista on edelleen vain 25 prosenttia. "Kun naisia on yli puolet yhteiskunnassa, tämän pitäisi näkyä liki kaikissa tehtävissä samassa suhteessa. - - Naiset kohtaavat usein ns. näkymätön Elina-ilmiön. Sukupuoli häivytetään keskustelusta, sitä ei oteta esille tai puhe sukupuolesta koetaan vaivaannuttavana tai ärsyttävänä", sanoi kunnanjohtajanaisten tapaamisen 9.4.2019 emäntä, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen. Lue koko Viljasen puhe täältä!

Lue lisää »


16.04.2019

"Tarkoituksena on rakentaa oma verkosto johtajien työn tueksi"

Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö osallistui Vantaalla 9.4.2019 järjestettyyn ensimmäiseen kunnanjohtajanaisten verkostoitumis- ja vaikuttamistilaisuuteen ja kirjoitti siitä blogitekstin. Osana Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hanketta järjestetyn tilaisuuden kutsui koolle Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen yhdessä Naisjärjestöjen Keskusliiton ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan kanssa.

Lue lisää »


10.04.2019

Kunnanjohtajanaisten verkosto vaatii tasa-arvotekoja!

Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hanke ja Vantaan kaupunki järjestivät yhteistyössä tiettävästi Suomen ensimmäisen verkostoitumistapaamisen kunnanjohtajanaisille tiistaina 9.4.2019. Vantaan kaupungintalolla järjestetyssä tapaamisessa keskusteltiin mm. rekrytointikäytännöistä, kuntien johtamisesta sekä maahnamuuttajataustaisten naisten kotoutumisesta. Puheenvuoroissa tuotiin esiin niin naisverkostojen kuin tasa-arvotyön vahvistamisen tarpeellisuus. Tapaamisen päätteeksi kokous hyväksyi kannanoton, jossa vaaditaan tasa-arvotekoja ja sitouduttiin jatkamaan verkoston työtä.

Lue lisää »


04.04.2019

Aalto-yliopiston Shaking up Tech -tapahtuma kannustaa tyttöjä opiskelemaan tekniikkaa

Aalto-yliopisto järjesti kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11.10.2018 yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa Shaking up Tech -tapahtuman innostaakseen ja kannustaakseen nuoria naisia opiskelemaan tekniikan alaa. Ensi kertaa järjestetyn tapahtuman tavoitteena oli ravistella nuorten ennakkoluuloja ja tarjota käytännön esimerkkejä alasta ja sen mahdollisuuksista vaikuttaa maailmaan.

Lue lisää »


02.04.2019

Hae mukaan Johtaa kuin nainen -koulutukseen!

Suomen Olympiakomitean tasa-arvoteko, Johtaa kuin nainen -koulutus, käynnistyy jälleen pian ja mukaan voi hakea 9.4.2019 asti. Koulutus on tarkoitettu liikunnan ja urheilun valtakunnallisten järjestöjen johtotehtäviin tähtääville tai tehtävissä jo toimiville naisille. Hankkeen tavoitteena on kannustaa lisää naisia hakeutumaan johtotehtäviin ja lisätä johtamisosaamista liikunnassa ja urheilussa.

Lue lisää »


15.03.2019

Naistenpäivän tilaisuuden terveiset: Seksuaalisen häirinnän kitkeminen elokuva- ja teatterialoilla on aloitettu

Elokuva- ja teatteriala ovat olleet viime aikoina runsaasti esillä alaa ravistelleiden häirintätapausten takia. Syksyllä 2017 käynnistyneen #metoo-liikkeen myötä monet naisnäyttelijät ovat kertoneet kokemuksistaan myös Suomessa. Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) nopeasti laatima selvitys tilanteesta osoitti, että ongelma oli todellinen.

Lue lisää »


15.03.2019

Yhä useampi kunta tarjoaa nuorille maksutonta ehkäisyä

Maksuton ehkäisy on tasa-arvoteko ja maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti. Tämä oli Suomen Kätilöliiton puheenjohtajan Marjo Lyyran viesti New Yorkissa järjestetyssä kansainvälisessä Helvi Sipilä -seminaarissa, jonka aihe oli tänä vuonna maksuttoman ehkäisyn merkitys tytöille ja naisille. Kätilöliitto on ollut vahvasti mukana kirittämässä kuntia kohti maksutonta ehkäisyä.

Lue lisää »


28.02.2019

Ilmoittaudu naistenpäivän tilaisuuteen: Seksuaalinen häirintä työpaikoilla – #metoo Miten tästä eteenpäin?

Naisjärjestöjen Keskusliitto ja tasa-arvoasiain neuvottelukunta järjestävät kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3.2019 klo 13.30-16 Juhlasali G18:ssa tasa-arvotekojen #metoo-aiheisen keskustelutilaisuuden otsikolla Seksuaalinen häirintä työpaikoilla – #metoo Miten tästä eteenpäin? Olet lämpimästi tervetullut mukaan!

Lue lisää »


15.02.2019

10 feministiska ledord

Svenska Kvinnoförbundet har lanserat kampanjen 10 feministiska ledord. Att engagera sig i politiken eller att avancera till chefspositioner är ingen självklarhet som kvinna, tvärtom. Kvinnor stöter fortfarande på olika hinder på vägen.

Lue lisää »


15.02.2019

Feministiset ohjenuorat tukevat naisia politiikassa

Naisena osallistuminen politiikkaan tai eteneminen päätöksenteon johtopaikoille ei ole vieläkään itsestäänselvää. Päinvastoin: naisten tiellä on yhä erilaisia esteitä. Jotta nämä esteet saadaan poistettua, tarvitaan rohkeutta, tahtoa ja sitoutumista.

Lue lisää »


11.02.2019

Presidentti Halonen toimistoineen vahvistaa vähemmistöjen asemaa

Presidentti Tarja Halonen toimistoineen osallistuu Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hankkeeseen omalla tasa-arvoteollaan sitoutuen yhteiskunnan kehittämiseen sosiaalisesti oikeudenmukaisemmaksi ja vähemmistöjen aseman vahvistamiseen. Tämä teema on ollut YK:ssa myös vahvasti esillä muun muassa Myanmarin rohingoihin liittyen. Presidentti Halonen sekä toimisto ovat pitäneet kasvavasti esillä myös eurooppalaisten vähemmistöjen kuten romanien asemaa.

Lue lisää »


28.01.2019

”Voin sanoa käsi sydämellä, että ihmiset olivat tosi innostuneita”

Kun Helsingin yliopistolla järjestettiin viime syksynä ensimmäinen ennakkoasenteiden merkitystä omassa työssä ja esimerkiksi rekrytoinneissa käsittelevä BIAS-koulutustilaisuus, oli yliopiston henkilöstöasiantuntijalla Timo Valtosella hymy herkässä: osallistujalista täyttyi ennätystahtiin.

Lue lisää »


23.01.2019

Uudistetun varusmieskoulutuksen tasa-arvotuloksia voidaan pian mitata

Kun varusmiespalveluksen tasa-arvotutkimuksen tulokset julkaistiin joulukuussa 2017, esiin nousi sekä hyviä että huonoja uutisia. Hyviin uutisiin kuului muun muassa se, että varusmiesnaisten kokemat ongelmat asepalveluksessa olivat vähentyneet edelliseen, vuonna 2011 tehtyyn, vastaavaan tutkimukseen verrattuna. Huonompi uutinen oli, että sukupuoleen perustuvia eroja oli yhä havaittavissa: Naisista 27 prosenttia raportoi joutuneensa seksuaalisen häirinnän kohteeksi palvelusaikanaan, kun miehillä vastaava luku oli 7. Lisäksi selkeästi pienempi osuus naisista kuin miehistä koki saaneensa ryhmän tukea palveluksensa aikana.

Lue lisää »


 
 
 
 
login Synergia Foxy