Siirry sisältöön
Etusivu
 
 
 
 
 

Ajankohtaista

31.12.2019

Taidemusiikissa ja säveltämisessä puretaan eriarvoistavia rakenteita

Yhdenvertaisesti säveltäen -hanke on tasa-arvoteko, jonka käynnisti keväällä 2019 säveltämisen ja säveltämisen pedagogiikan alan asiantuntijoista koostuva työryhmä. Hanke sisältää sisältää sekä pedagogisia kehittämistoimia että tutkimusta. Syksyn 2019 aikana tasa-arvo taidemusiikissa on ollut useasti esillä julkisessa keskustelussa. Keskusteluun osallistuu myös Yhdenvertaisesti säveltäen -työryhmä, jonka mukaan musiikki on yleensä nähty neutraalina sosiaalisista yhteyksistä vapaana alueena, jossa säveltäjän ominaisuuksilla, kuten sukupuolella ei ole merkitystä. "Yhtä hyvin voisimme ajatella, että sukupuolen sallitaan kuuluvan. Ehkä yleisö voisi olla jopa kiinnostunut kuulemaan erilaisista lähtökohdista syntynyttä musiikkia ja seuraamaan taidemusiikin instituutioiden avautumista kohti vastuullista ja moniarvoista toimijuutta? Erilaiset musiikilliset äänet peilaavat laajemmin moninaista yhteiskuntaa."

Lue lisää »


20.12.2019

OKM edellyttää yleisavustuksen saajilta tasa-arvon edistämistä vuodesta 2020 alkaen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on julkaissut ministeriön työtä ohjaavat tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden linjaukset vuosille 2020 - 2023. Uudet linjaukset vaikuttavat mm. ministeriön tulos- ja tavoiteohjaukseen, valtionavustustoimintaan, laki- ja säädösvalmisteluun, henkilöstökoulutukseen ja viestintään. Yleisavustusten myöntöperusteisiin lisättiin tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäminen.

Lue lisää »


16.12.2019

Tue dokumenttielokuvaa urheilusta ja tasa-arvosta

Jäänsärkijä-dokumenttielokuva käsittelee urheilumaailmaa ja tasa-arvoa yhden huippu-urheilijan ja kahden erilaisen lajin, jääkiekon ja ringeten, kautta. Elokuvaa on kuvattu lähes neljän vuoden ajan. Parhaillaan on käynnissä sen leikkausvaihe. Rahoitusta haetaan elokuvan äänen ja kuvan jälkitöitä sekä siihen sävellettävää musiikkia varten. Muutamalla kympilläkin voit olla osa elokuvan toteutumista.

Lue lisää »


05.12.2019

Valitaanko pätevin vai nainen, kysyy TEKin tutkimuspäällikkö Susanna Bairoh

Tekniikan akateemisten (TEK) Susanna Bairoh on selvittänyt työpaikoilla vallitsevan kulttuurin merkitystä Diversiteetti tekniikan alalla -tutkimushankkeessa. Kaikissa asiantuntijatehtävissä toimivista TEKin jäsenistä 31 prosenttia on naisia, mutta erittäin vaativissa tehtävissä enää 17 prosenttia.

Lue lisää »


04.11.2019

Tänään maanantaina 4.11.2019 loppuu naisten palkanmaksu tältä vuodelta

"Tosiasia on edelleen, että siinä missä suomalainen mies ansaitsee euron, nainen saa vastineeksi vain 84,2 senttiä. STTK laskee vuosittain Tilastokeskuksen tietojen perusteella päivän, jolloin naisten palkanmaksun katsotaan päättyvän. Tänä vuonna vietämme Naisten palkkapäivää 4.11.", kirjoittaa STTK:n puheenjohtaja ja Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -foorumin jäsen Antti Palola blogikirjoituksessaan.

Lue lisää »


16.10.2019

Hanketyössä tavoitteet kannattaa suunnitella yhdessä kumppaneiden kanssa

Ennen hankeen aloittamista on syytä tehdä toimintaympäristön analyysi ja asettaa hankkeen tavoitteet sen ja aiemmin tehdyn työn perusteella yhdessä kumppanien kanssa. Tavoitteiden tulisi olla realistisia ja mitattavia, mutta kuitenkin joustavia, jotta niitä voidaan hankkeen aikana tarvittaessa muokata tai jopa vaihtaa. Hankkeelle kannattaa asettaa ohjausryhmä, jolla on aidosti mahdollisuus ohjata työtä. Hankesuunnitelmaan olisi hyvä sisällyttää myös juurruttamissuunnitelma. Juurruttamisella varmistetaan hankkeen tulosten säilyminen. Tällaista keskustelua käytiin torstaina 10.10.2019 kansallisilla Tasa-arvopäivillä Oulussa Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hankkeen järjestämässä työpajassa, jossa keskusteltiin edellytyksistä kestävälle ja vaikuttavalle hanketyölle. Paikalla oli 30-40 tasa-arvoteemojen ammattilaista ja hyviä käytänteitä kertyi suuri määrä.

Lue lisää »


06.10.2019

Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -foorumi keskusteli ajankohtaisista tasa-arvoteemoista

Presidentti Tarja Halosen johtama Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -foorumi kokoontui tiistaina 1.10.2019 Taideyliopiston Teatterikorkeakoululla dekaani Maarit Ruikan ja professori Elina Knihtilän emännöimänä. Tilaisuuteen osallistui myös tasa-arvoministeri Thomas Blomqvist, joka kertoi olevansa vaikuttunut tasa-arvoteot-hankkeissa tehdystä työstä.

Lue lisää »


03.10.2019

Tasa-arvopäivillä keskustellaan tasa-arvon edistämisestä hankkeilla

Sukupuolten tasa-arvoon liittyvää työtä tehdään jatkuvien rakenteiden lisäksi erilaisissa hankkeissa - kuten Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hankkeessa. Hanke järjestää torstaina 10.10.2019 kansallisilla Tasa-arvopäivillä Oulussa työpajan, jonka tavoitteena on keskustella niistä periaatteista ja käytännöistä, joilla hankkeiden vaikutus voidaan saada ylittämään niiden kestoajan. Millaisia menetelmiä tai työkaluja on olemassa tai pitäisi kehittää, jotta hankkeiden tulokset jäisivät pysyväksi osaksi tasa-arvokenttää? Miten hankkeen työ saadaan nivottua mahdollisimman hyvin osaksi muuta ja myös muualla tehtävää tasa-arvotyötä? Tule mukaan keskusteluun!

Lue lisää »


16.09.2019

Marttatorilla puhuttiin tasa-arvotekojen tulevaisuudesta

Lauantaina 14.9.2019 Senaatintori muuttui Marttatoriksi ja oli koko päivän ajan täynnä ohjelmaa. Iltapäivällä päälavalla puhuttiin otsikolla "Tasa-arvotekoja jo 120 vuotta – minne katseet suunnataan seuraavaksi?". Keskustelussa Marttaliiton puheenjohtaja Sirpa Pietikäinen johdatti Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtajaa Eva Biaudet'a, tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaaraa ja Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Sallamaari Muhosta nykyajan tasa-arvokysymyksiin.

Lue lisää »


13.09.2019

Kunnanjohtajien naisverkosto kokoontui toista kertaa

Huhtikuussa 2019 perustettu kunnanjohtajien naisverkosto tapasi toista kertaa Kuntamarkkinoiden yhteydessä Helsingissä. Kokouksen emäntänä toimi Kuntaliitto. Kokouksessa kuultiin johtavassa asemassa toimineista poliitikkonaisista väitelleen Johanna Mäkelän alustus ja keskusteltiin verkoston kokoonpanosta ja tarkoituksesta.

Lue lisää »


02.09.2019

Katso #tytötteknologiaan-kampanjan kaikki postaukset yhdellä sivulla

Sosiaalisessa mediassa näkyvä kampanja muistuttaa siitä, miten tärkeää on purkaa opiskelu- ja ammattialojen sukupuolen mukaista eriytymistä ja saada naiset mukaan teknologia-alalle. Äänensä kampanjalle ovat antaneet jo mm. tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara, Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet, Suomen Pelinkehittäjät ry:n puheenjohtaja Mariina Hallikainen ja tilastotieteen professori Pauliina Ilmonen.

Lue lisää »


02.09.2019

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvopalkinto TASSU kehitysvammaisten työllistämiselle ja Niceheartsille

Espoon kaupungin tasa-arvoteko, vuonna 2017 perustettu yhdenvertaisuus- ja tasa-arvopalkinto TASSU jaettiin kolmatta kertaa. Työyhteisöjen sarjassa palkinnon voitti Espoon kaupunginkirjaston ja Riilahden kehitysvammaisille aikuisille työ- ja päivätoimintaa tarjoavan toimintakeskuksen yhteinen hanke kehitysvammaisten työllistämisen tukemiseksi. Ostopalvelujen ja muiden espoolaisten kolmannen sektorin toimijoiden sarjassa TASSU-palkinnon sai Niceheartsin Naapuriäidit-konsepti, joka parantaa naisten ja heikommassa olevien asemaa sekä antaa välineitä osallistua ja olla osallinen yhteiskunnassa.

Lue lisää »


30.08.2019

Koulutus- ja työalojen sukupuolen mukaisen eriytymisen purkaminen edellyttää määrätietoisia toimia

Sekä opetuksesta että oppimateriaalista tulee välittyä ennakkoluuloton ja avarakatseinen kuva siitä, että sukupuolen ei tulisi rajoittaa yksilön valintoja, kirjoittaa opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö ja Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -foorumin jäsen Anita Lehikoinen.

Lue lisää »


23.08.2019

Suomen suurimmassa työelämätapahtumassa asiaa tytöistä ja teknologiasta

Syke-tapahtuma järjestetään Mikkelissä 5.9.2019. Tilaisuuden puhujiin kuuluu tutkijatohtori Johanna Naukkarinen, joka kutsuu itseään feministi-insinööriksi. Naukkarinen työskentelee LUT-yliopistossa ja sparraa teknistieteellisen alan opettajia opetuksen kehittämisessä, pohtii yhdessä opiskelijoiden kanssa tekniikan ja yhteiskunnan välistä suhdetta ja tutkii mm. tekniikan sukupuolittumista. Hän on mukana toteuttamassa tytöille suunnattua, kolmen yliopiston yhteistä Shaking up Tech -tapahtumaa sekä Naisjärjestöjen Keskusliiton ideoimaa #tytötteknologiaan some-kampanjaa. Tule kuulemaan lisää!

Lue lisää »


06.08.2019

Teknologia on avain maailman parantamiseen

”Insinöörit työskentelevät muuallakin kuin teollisuuslaitoksissa ja tavoittelevat muutakin kuin taloudellista hyötyä. Maailmanparannus kuuluu koko alaan. Seuraavaksi meidän on huolehdittava, että se näkyy riittävän hyvin myös silloin, kun mainostamme alaa uusille opiskelijoille”, sanoo tutkijatohtori Johanna Naukkarinen LUT-yliopistosta. LUT-yliopisto on osa Kaikkien teknologia - tytöt käänteentekijöinä -kampanjaa yhdessä Naisjärjestöjen Keskusliiton, Aalto-yliopiston, Tampereen yliopiston, Tekniikan akateemisten ja Soroptimist International Finlandin kanssa.

Lue lisää »


20.07.2019

Tytöt ja teknologia keskustelussa SuomiAreenassa ja Ylen aamu-tv:ssä

SuomiAreenan helteessä käytiin torstaina 18.7. aktiivinen keskustelut tytöistä ja teknologiasta. Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet, yrittäjä Peter Vesterbacka ja professori Hanni Muukkonen saivat vastata kiperiin kysymyksiin: onko ammattien jakautuminen sukupuolittain oikeasti mikään ongelma? Eikö asia joka tapauksessa muutu itsestään ajan kuluessa? Kannattaako tekniikkaa opiskella vain, jos on lahjakas matematiikassa tai fysiikassa? Keskustelua kommentoivat nuoret tekniikan opiskelijat Sara Ikonen ja Noora Vänttinen sekä valtiotieteiden opiskelijat Anna Lemström ja Sofia Savonen. Keskustelu jatkui seuraavana aamuna perjantaina 19.7. Ylellä, jossa teemasta keskustelivat AYY:n hallituksen jäsen Lumi Ketola ja projektipäällikkö Liisa Ketolainen.

Lue lisää »


18.07.2019

Tytöt teknologiaan! – Järjestöjen ja yliopistojen yhteinen kampanja alkaa

Suomessa naisten osuus tekniikan alan koulutuksen aloittaneista on Pohjoismaiden pienin ja OECD-maiden pienimpiä: tekniikan aloilla 19 prosenttia ja ICT-aloilla vain 15 prosenttia. Luvut ovat hätkähdyttäviä. Tänään 18.7.2019 käynnistyvä järjestöjen ja yliopistojen yhteinen Kaikkien teknologia – tytöt käänteentekijöinä -kampanja haluaa asiaan muutoksen ja #tytötteknologiaan.

Lue lisää »


25.06.2019

Teknologia ei kiinnosta tyttöjä – myytit ja todellisuus -keskustelutilaisuus 18.7.2019

Naisjärjestöjen Keskusliitto järjestää SuomiAreenassa keskustelutilaisuuden tytöistä ja teknologiasta yhteistyössä Soroptimist International Finlandin ja Zonta International District 20:n kanssa torstaina 18.7. klo 13-14 Porin kaupungintalon pihalla. Tervetuloa mukaan! Toimittaja Leena Brandtin juontamassa paneelissa keskustelevat Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet, professori Hanni Muukkonen Oulun yliopistosta sekä yrittäjä Peter Vesterbacka FinEstBay Area Developmentista. Keskustelua kommentoivat Sara Ikonen, Anna Lemström, Sofia Savonen ja Noora Vänttinen.

Lue lisää »


24.06.2019

Suomalaisen Naisliiton Hämeenlinnan yhdistys: Tasa-arvo on lisääntynyt valtamedioissa

Suomalaisen Naisliiton Hämeenlinnan yhdistys kirjoitti #tasaarvoteot: Tasa-arvo vaaliuutisoinnissa -keskustelutilaisuudesta, joka järjestettiin Tiedekulmassa tiistaina 4.6.2019. Esimerkiksi Ylessä on paneuduttu vuoden alusta lähtien tasa-arvokysymyksiin ja sukupuolijakauma on saatu aiempaa tasaisemmaksi. Vaalien aikaan oli paljon tenttejä, joissa haastateltavista miehiä oli 55, naisia 45 prosenttia.

Lue lisää »


19.06.2019

Tyttöhän soittaa kuin mies! Kuinka vahvistaa taide- ja kulttuurialan tasa-arvoa ja työhyvinvointia? -tutkimus julkaistu

Opetus- ja kulttuuriministeriön toimeksiannosta toteutettu tutkimusjulkaisu jatkaa keskustelua asiallisten ja kestävien työolojen sekä ih­misten keskinäistä kunnioitusta lisäävien toimintatapojen vahvistamisesta tai­de- ja kulttuurialalle. Keskeinen tarkastelukohde oli se, mikä taide- ja kulttuurialalla ylläpitää ja mikä vähentää ongelmia sekä mitä on tehtävissä tilanteen seurannan järjestämiseksi. Tutkimuksen katse kohdistettiin vallitsevaan sukupuolijärjestelmään ja su­kupuoliperinteeseen sekä rakenteelliseen tai systeemiseen syrjintään. Tutkimus tuo esiin, että taiteellisten tuotantojen hierarkiat rakentuvat jo alan koulutuksessa. Verkostojen ulkopuolelle jäävien taiteilijoiden asema on epävarma ja epätyypilliset työsuhteet altistavat syrjinnälle ja häirinnälle.

Lue lisää »


06.06.2019

Median tulee tukea enemmän naisten asiantuntijuuden näkymistä

Tiistai-aamuna 4.6.2019 Tiedekulmassa Helsingissä käytiin keskustelua sukupuolten tasa-arvon toteutumisesta vaaliuutisoinnissa. Sekä Suomessa että Euroopassa on jännittävät ajat eduskunta- ja eurovaalien jälkeen. Naisia valittiin Suomen eduskuntaan ennätysmäärä, mutta miten naiset näkyivät medioiden vaaliuutisoinnissa? Tästä keskustelemassa olivat Yle, Helsingin Sanomat, MTV, STT ja Hufvudstadsbladet. Näistä Yle ja Helsingin Sanomat seuraavat naisten ja miesten lukumääriä uutisoinnissaan reaaliaikaisesti. HS, Hbl ja Yle kertoivat, että toimituksissa on tehty systemaattista työtä tasa-arvoisemman urheilu-uutisoinnin eteen.

Lue lisää »


31.05.2019

Tasa-arvosuurlähettiläs Katri Viinikka: Suomi pitää EU-puheenjohtajuuskaudella esillä seksuaali- ja lisääntymisterveyttä ja -oikeuksia

Suomi tulee vaikuttamaan EU:n puheenjohtajakaudellaan unionin ulkosuhteissa naisten ja tyttöjen oikeuksiin ja asemaan monin eri tavoin. Keskeisiä välineitä ovat kehityspolitikka, ihmisoikeuspolitiikka ja YK:n Naiset, rauha ja turvallisuus –agendaan liittyvä työ, kirjoittaa tasa-arvosuurlähettiläs ja Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -foorumin jäsen Katri Viinikka.

Lue lisää »


23.05.2019

Katso uusi Heikoilla jäillä -dokumentti naisten jääkiekon MM-kisojen kulisseista!

Huhtikuussa 2019 Suomessa järjestetyissä naisten jääkiekon MM-kisoissa nähtiin huima kamppailu. Suomen joukkue nousi altavastaajan asemasta hopealle, hetkellisesti jopa kiinni kultamitaliin. Joukkue koki myös paljon pilkkaa ja vähättelyä. Ketä MM-kisat edes kiinnostavat, kysyttiin toistuvasti. Mutta vastaus on selvä: lähes joka toista suomalaista. Jännitysnäytelmän tarjonnut finaalilähetys tavoitti lähes 2,3 miljoonaa suomalaista tv-katsojaa! Naisten joukkueurheilu ansaitsee lisää resursseja ja näkyvyyttä.

Lue lisää »


14.05.2019

Ilmoittaudu mukaan keskustelemaan tasa-arvosta vaaliuutisoinnissa!

Tervetuloa keskustelemaan Suomen johtavien medioiden kanssa sukupuolten tasa-arvosta eduskunta- ja EU-vaaleista uutisoinnissa tiistaina 4.6. klo 9-11 Tiedekulmassa (Yliopistonkatu 4, Helsinki). Kummatkin vaalit ovat tuolloin takana ja on aika kysyä, miten naiset näkyivät ehdokkaina. Mitä edistysaskeleita medioissa on otettu sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi? Mitä tarvitaan vielä? Mukana keskustelussa ovat Helsingin Sanomat, Yleisradio, MTV, Hbl ja STT.

Lue lisää »


14.05.2019

Tekniikka tarvitsee tyttöjä, sanoo 100-vuotias Insinööriliitto

Insinööriliitto täyttää tänä vuonna sata vuotta ja juhlii tytöt ja teknologia -teemalla. Aiheeseen liittyviä seminaareja on useita, joista Helsingissä järjestettiin yksi maanantaina 13.5.2019. Teema on tärkeä, koska Suomessa on hyvin sukupuolittuneet opiskelu- ja ammattialat. Ainoastaan 10 % suomalaisista työskentelee ns. tasa-aloilla, joilla on tasaisesti sekä miehiä että naisia. Stereotyyppisten valintojen suosiminen rajoittaa yksilöitä turhaan, estää parhaiden kykyjen löytämistä sekä luo epätasa-arvoa. Samasta aiheesta keskustellaan myös Naisjärjestön Keskusliiton, Soroptimist International Finlandin ja Zonta International Piiri 20:n keskustelutilaisuudessa SuomiAreenassa to 18.7.2019 klo 13-14.

Lue lisää »


10.05.2019

Naiset vaikuttajina liikunnan pelikentillä -johtamiskoulutus alkaa pian - hae mukaan 30.6. mennessä!

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on myöntänyt Olympiakomitealle kaksivuotisen Euroopan sosiaalirahaston (ESR) hankerahoituksen Naiset vaikuttajina liikunnan pelikentillä -johtamiskoulutukseen. Koulutuksen tavoitteena on kannustaa ja tukea naisia hakeutumaan liikunnan ja urheilun johtotehtäviin, parantaa naisten etenemis- ja vaikuttamismahdollisuuksia, luoda verkostoja ja löytää konkreettisia keinoja, joilla tasa-arvoa voidaan edistää.

Lue lisää »


02.05.2019

Eduskunnan tasa-arvoselvitys esillä mediassa

100 tasa-arvotekoa -hanke haastoi eduskunnan mukaan tasa-arvotekoihin ja tapasi vuonna 2017 silloista puhemies Maria Lohelaa asiasta. Lohela käynnistikin eduskunnan tasa-arvoselvityksen, jossa tarkasteltiin sukupuolten tasa-arvon toteutumista eduskuntatyössä. Kysely- ja haastattelututkimuksessa kartoitettiin kansanedustajien kokemuksia sukupuolten välisestä tasa-arvosta ja tasa-arvoisten toimintaedellytysten toteutumisesta eduskuntatyössä. Tutkimus nousi esiin uuden eduskunnan aloitettua ja uusien kansanedustajien kritisoitua eduskunnan sukupuolittuneita verkostoja.

Lue lisää »


30.04.2019

EU-vaalitilaisuudessa vaadittiin lisää naisia päättäviin asemiin

Naisjärjestöjen Keskusliitto yhteistyössä Euroopan parlamentin Suomen toimiston sekä yhteistyökumppanijärjestöjen kanssa järjesti ma 29.4.2019 "Onko EU myös naisten?" -keskustelutilaisuuden. Tilaisuudessa käytiin rikas keskustelu tasa-arvon tilasta Euroopassa ja kuultiin asiantuntijoita niin akatemiasta, ministeriöistä kuin järjestöistä. Myös Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hanke antoi tilannekatsauksen.

Lue lisää »


18.04.2019

Tasa-arvoteot kysyi eduskuntavaaliehdokkailta: mitä olet tehnyt häirinnän poistamiseksi?

Akavan Erityisalojen #parempaantyöelämään-vaalitavoitteisiin kuuluvat tavoite työelämän tasa-arvoisuudesta sekä häirinnän nollatoleranssista. Akavan Erityisalojen vaalipaneelissa 19.3.2019 Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hankkeella oli mahdollisuus kysyä suoraan eri puolueiden kärkiehdokkailta mitä konkreettista nämä ovat tehneet ja aikovat tehdä seksuaalisen häirinnän lopettamiseksi työelämässä. Katso video vastauksista!

Lue lisää »


17.04.2019

"Hyvinvointivaltio on rakennettu erityisesti kunnissa, kuntien naisten käsillä"

Kuntien työntekijöistä 80 prosenttia on naisia, mutta naisten osuus kunnanjohtajista on edelleen vain 25 prosenttia. "Kun naisia on yli puolet yhteiskunnassa, tämän pitäisi näkyä liki kaikissa tehtävissä samassa suhteessa. - - Naiset kohtaavat usein ns. näkymätön Elina-ilmiön. Sukupuoli häivytetään keskustelusta, sitä ei oteta esille tai puhe sukupuolesta koetaan vaivaannuttavana tai ärsyttävänä", sanoi kunnanjohtajanaisten tapaamisen 9.4.2019 emäntä, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen. Lue koko Viljasen puhe täältä!

Lue lisää »


16.04.2019

"Tarkoituksena on rakentaa oma verkosto johtajien työn tueksi"

Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö osallistui Vantaalla 9.4.2019 järjestettyyn ensimmäiseen kunnanjohtajanaisten verkostoitumis- ja vaikuttamistilaisuuteen ja kirjoitti siitä blogitekstin. Osana Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hanketta järjestetyn tilaisuuden kutsui koolle Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen yhdessä Naisjärjestöjen Keskusliiton ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan kanssa.

Lue lisää »


10.04.2019

Kunnanjohtajanaisten verkosto vaatii tasa-arvotekoja!

Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hanke ja Vantaan kaupunki järjestivät yhteistyössä tiettävästi Suomen ensimmäisen verkostoitumistapaamisen kunnanjohtajanaisille tiistaina 9.4.2019. Vantaan kaupungintalolla järjestetyssä tapaamisessa keskusteltiin mm. rekrytointikäytännöistä, kuntien johtamisesta sekä maahnamuuttajataustaisten naisten kotoutumisesta. Puheenvuoroissa tuotiin esiin niin naisverkostojen kuin tasa-arvotyön vahvistamisen tarpeellisuus. Tapaamisen päätteeksi kokous hyväksyi kannanoton, jossa vaaditaan tasa-arvotekoja ja sitouduttiin jatkamaan verkoston työtä.

Lue lisää »


04.04.2019

Aalto-yliopiston Shaking up Tech -tapahtuma kannustaa tyttöjä opiskelemaan tekniikkaa

Aalto-yliopisto järjesti kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11.10.2018 yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa Shaking up Tech -tapahtuman innostaakseen ja kannustaakseen nuoria naisia opiskelemaan tekniikan alaa. Ensi kertaa järjestetyn tapahtuman tavoitteena oli ravistella nuorten ennakkoluuloja ja tarjota käytännön esimerkkejä alasta ja sen mahdollisuuksista vaikuttaa maailmaan.

Lue lisää »


02.04.2019

Hae mukaan Johtaa kuin nainen -koulutukseen!

Suomen Olympiakomitean tasa-arvoteko, Johtaa kuin nainen -koulutus, käynnistyy jälleen pian ja mukaan voi hakea 9.4.2019 asti. Koulutus on tarkoitettu liikunnan ja urheilun valtakunnallisten järjestöjen johtotehtäviin tähtääville tai tehtävissä jo toimiville naisille. Hankkeen tavoitteena on kannustaa lisää naisia hakeutumaan johtotehtäviin ja lisätä johtamisosaamista liikunnassa ja urheilussa.

Lue lisää »


15.03.2019

Naistenpäivän tilaisuuden terveiset: Seksuaalisen häirinnän kitkeminen elokuva- ja teatterialoilla on aloitettu

Elokuva- ja teatteriala ovat olleet viime aikoina runsaasti esillä alaa ravistelleiden häirintätapausten takia. Syksyllä 2017 käynnistyneen #metoo-liikkeen myötä monet naisnäyttelijät ovat kertoneet kokemuksistaan myös Suomessa. Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) nopeasti laatima selvitys tilanteesta osoitti, että ongelma oli todellinen.

Lue lisää »


15.03.2019

Yhä useampi kunta tarjoaa nuorille maksutonta ehkäisyä

Maksuton ehkäisy on tasa-arvoteko ja maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti. Tämä oli Suomen Kätilöliiton puheenjohtajan Marjo Lyyran viesti New Yorkissa järjestetyssä kansainvälisessä Helvi Sipilä -seminaarissa, jonka aihe oli tänä vuonna maksuttoman ehkäisyn merkitys tytöille ja naisille. Kätilöliitto on ollut vahvasti mukana kirittämässä kuntia kohti maksutonta ehkäisyä.

Lue lisää »


28.02.2019

Ilmoittaudu naistenpäivän tilaisuuteen: Seksuaalinen häirintä työpaikoilla – #metoo Miten tästä eteenpäin?

Naisjärjestöjen Keskusliitto ja tasa-arvoasiain neuvottelukunta järjestävät kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3.2019 klo 13.30-16 Juhlasali G18:ssa tasa-arvotekojen #metoo-aiheisen keskustelutilaisuuden otsikolla Seksuaalinen häirintä työpaikoilla – #metoo Miten tästä eteenpäin? Olet lämpimästi tervetullut mukaan!

Lue lisää »


15.02.2019

10 feministiska ledord

Svenska Kvinnoförbundet har lanserat kampanjen 10 feministiska ledord. Att engagera sig i politiken eller att avancera till chefspositioner är ingen självklarhet som kvinna, tvärtom. Kvinnor stöter fortfarande på olika hinder på vägen.

Lue lisää »


15.02.2019

Feministiset ohjenuorat tukevat naisia politiikassa

Naisena osallistuminen politiikkaan tai eteneminen päätöksenteon johtopaikoille ei ole vieläkään itsestäänselvää. Päinvastoin: naisten tiellä on yhä erilaisia esteitä. Jotta nämä esteet saadaan poistettua, tarvitaan rohkeutta, tahtoa ja sitoutumista.

Lue lisää »


11.02.2019

Presidentti Halonen toimistoineen vahvistaa vähemmistöjen asemaa

Presidentti Tarja Halonen toimistoineen osallistuu Tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hankkeeseen omalla tasa-arvoteollaan sitoutuen yhteiskunnan kehittämiseen sosiaalisesti oikeudenmukaisemmaksi ja vähemmistöjen aseman vahvistamiseen. Tämä teema on ollut YK:ssa myös vahvasti esillä muun muassa Myanmarin rohingoihin liittyen. Presidentti Halonen sekä toimisto ovat pitäneet kasvavasti esillä myös eurooppalaisten vähemmistöjen kuten romanien asemaa.

Lue lisää »


28.01.2019

”Voin sanoa käsi sydämellä, että ihmiset olivat tosi innostuneita”

Kun Helsingin yliopistolla järjestettiin viime syksynä ensimmäinen ennakkoasenteiden merkitystä omassa työssä ja esimerkiksi rekrytoinneissa käsittelevä BIAS-koulutustilaisuus, oli yliopiston henkilöstöasiantuntijalla Timo Valtosella hymy herkässä: osallistujalista täyttyi ennätystahtiin.

Lue lisää »


23.01.2019

Uudistetun varusmieskoulutuksen tasa-arvotuloksia voidaan pian mitata

Kun varusmiespalveluksen tasa-arvotutkimuksen tulokset julkaistiin joulukuussa 2017, esiin nousi sekä hyviä että huonoja uutisia. Hyviin uutisiin kuului muun muassa se, että varusmiesnaisten kokemat ongelmat asepalveluksessa olivat vähentyneet edelliseen, vuonna 2011 tehtyyn, vastaavaan tutkimukseen verrattuna. Huonompi uutinen oli, että sukupuoleen perustuvia eroja oli yhä havaittavissa: Naisista 27 prosenttia raportoi joutuneensa seksuaalisen häirinnän kohteeksi palvelusaikanaan, kun miehillä vastaava luku oli 7. Lisäksi selkeästi pienempi osuus naisista kuin miehistä koki saaneensa ryhmän tukea palveluksensa aikana.

Lue lisää »


 
 
 
 
login Synergia Foxy