Siirry sisältöön
Etusivu
 
 
 
 
 

Ajankohtaista

20.12.2017

Vuoden viimeinen 100 tasa-arvotekoa -uutiskirje on ilmestynyt!

100 tasa-arvotekoa -hankkeen loppuvuosi on ollut vilkas ja juhlava. Syksyn aikana puitiin liikunnan ja urheilun tasa-arvotekoja opetus- ja kulttuuriministeriössä, puhuttiin tasa-arvosta Kuntamarkkinoilla, keskusteltiin naisiin kohdistuvasta väkivallasta Ranskan instituutin johdolla ja kokoonnuttiin Eduskuntatalossa hankkeen kunniatoimikunnan voimin. Hanke huipentui 10.11.2017 Helsingin yliopiston juhlasalissa järjestettyihin 100 tasa-arvotekoa -juhliin. Uusia tasa-arvotekoja on julkaistu vielä tällä viikolla!

Lue lisää »


18.12.2017

Vantaan kaupungin toinen tasa-arvoteko: "Miehet ja naiset Vantaalla" -julkaisu

Vantaa on sitoutunut strategiassaan tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseen kaikessa toiminnassaan. Tämä edellyttää luotettavaa, sukupuolittain eriteltyä tietoa.

Lue lisää »


15.12.2017

Juhlavuoden Sinivalkoiset Piikkarit -palkinto myönnettiin Yle Urheilulle

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosittain Piikkarit-palkinnon ansiokkaasta liikunnan tasa-arvotyöstä. Tänä vuonna Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi jaettiin erityinen sinivalkoinen palkinto. Lisäksi jaettiin kaksi tunnustuspalkintoa. Palkintojen saajat valittiin 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen hyväksytyistä liikunnan tasa-arvoteoista.

Lue lisää »


14.12.2017

Ensimmäisen kansainvälisen tasa-arvopalkinnon sai Angela Merkel

Valtioneuvoston tasa-arvotekona oli kansainvälisen tasa-arvopalkinnon, International Gender Equality Prizen, perustaminen. Pääministeri Juha Sipilä jakoi ensimmäisen tasa-arvopalkinnon torstaina 14.12. Brysselissä Eurooppa-neuvoston yhteydessä.

Lue lisää »


11.12.2017

Valkoisia variksia ja helmikanoja - Suomalaisen Naisliiton 100-vuotisjuhlakirja

Suomalainen Naisliitto kirjoitti 110-vuotiaan historiansa kunniaksi historiikin toiminnastaan. Teos tuo lisätietoa naisten panoksesta suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan syntyyn ja tasa-arvon edistymiseen.

Lue lisää »


08.12.2017

Kuulumisia tasa-arvoteoista: Lue työ-ja elinkeinoministeriön Rajojen rikkojat -artikkeleja

Työ-ja elinkeinoministeriö julkaisee tasa-arvotekonaan kymmenosaisen Rajojen rikkojat -artikkelisarjan, joka nostaa esiin henkilöitä, jotka ovat urallaan haastaneet vallitsevia työelämän normeja. Tähän mennessä artikkeleita on julkaistu jo viisi!

Lue lisää »


07.12.2017

Helsingin yliopiston ensimmäinen tasa-arvovideo on julkaistu

Helsingin yliopiston tasa-arvoteko on ”Puheenvuoroja tasa-arvosta yliopistoyhteisössä” -tallennesarja, jossa yliopistolaiset kertovat kokemuksiaan ja näkemyksiään tasa-arvosta. Sarjan ensimmäinen tallenne ”Ruohonjuuritason tasa-arvotyötä yliopistolaisten hyväksi” on nyt julkaistu UniTubessa.

Lue lisää »


05.12.2017

KD Naiset teki puolueelleen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusohjelman

KD Naiset teki kristillisdemokraattiselle puolueelle sen ensimmäisen erillisen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusohjelman. Kristillisdemokraattien puoluehallitus hyväksyi 21.10.2017 sen koko puolueen ohjelmaksi.

Lue lisää »


04.12.2017

Suomen Akateemisten Naisten Liitto tukee maahanmuuttajanaisten työllistymistä

Työllistyminen on tärkeä tapa päästä osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Maahanmuuttajataustaisten naisten työllistymisen tukeminen on erityisen tärkeää, sillä heidän työllistymisasteensa on maahanmuuttajataustaisia miehiä ja kantasuomalaisia naisia heikompaa. Maahanmuuttajanaisten euro on 62 senttiä. Suomen Akateemisten Naisten Liiton Luetaan yhdessä -verkosto tukee maahan muuttaneiden, erityisesti naisten, kielen oppimista ja kotoutumista. Verkosto tarjoaa vapaaehtoistyönä lukutaidon ja suomen kielen opetusta maahanmuuttajille eri puolilla Suomea.

Lue lisää »


30.11.2017

Ranskan instituutin naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen seminaari 24.11.2017

Ranskan instituutti järjesti tasa-arvotekonaan johtajansa Jeannette Bougrabin aloitteesta Yhdistyneiden kansakuntien kansainvälisen naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamisen päivän aattona perjantaina 24. marraskuuta Eurooppasalissa Helsingissä seminaarin End Domestic Violence Against Women. Seminaarin moderoi Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Erja Yläjärvi.

Lue lisää »


29.11.2017

Suomessa arvioidaan lähisuhdeväkivallasta aiheutuvat kustannukset

Tasa-arvoasioista vastaava ministeri Annika Saarikko osallistuu Naisjärjestöjen Keskusliiton ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen. Saarikon tasa-arvoteossa arvioidaan kuinka paljon lähisuhdeväkivallasta aiheutuu kustannuksia Suomessa.

Lue lisää »


24.11.2017

Valtiosihteeri Paula Lehtomäki: Jatkossakin Suomesta tehdään entistä parempi maa demokratialla ja tasa-arvolla

Valtiosihteeri, Suomi 100 -hallituksen puheejohtaja Paula Lehtomäki puhui 100 tasa-arvotekoa -juhlissa perjantaina 10.11.2017 tasa-arvon ja naisten merkityksestä Suomen juhlavuodessa. Lehtomäki kertoi, että tasa-arvon merkitys kasvoi ja vahvistui juhlavuoden aikana ja 100 tasa-arvotekoa toimi tässä yhtenä inspiraation lähteenä.

Lue lisää »


23.11.2017

Eduskunnan tasa-arvoteko on tutkimus tasa-arvon toteutumisesta eduskunnassa!

Tutkimuksessa selvitetään, miten kansanedustajat kokevat eduskuntatyön sukupuolisen tasa-arvon näkökulmasta. Tavoitteena on tuottaa arvio eduskuntatyön ja työskentelykulttuurin tasa-arvon vahvistamiseksi. Tutkimus toteutetaan ja raportoidaan kahdessa osassa kyselytutkimuksella ja kyselyn keskeisiä tuloksia syventävällä haastattelututkimuksella. Hanke toteutetaan eduskunnan kevätistuntokaudella 2018.

Lue lisää »


23.11.2017

Katso 100 tasa-arvotekoa -hankkeelle tehty video!

Naisjärjestöjen Keskusliitto ja tasa-arvoasiain neuvottelukunta tilasivat 100 tasa-arvotekoa -hankkeen tiimoilta videon tasa-arvon edistämisen tärkeydestä. Videon toteutti Keksi Agency. Suurkiitos Keksille yhteistyöstä!

Lue lisää »


22.11.2017

Puolustusvoimien tasa-arvotutkimus valmistui

"Naisten kokemat ongelmat asepalveluksessa ovat vähentyneet johdonmukaisen tasa-arvotyön avulla", sanoo erikoissuunnittelija Esa Janatuinen Pääesikunnan koulutusosastolta. Erot ovat kuitenkin yhä selvästi olemassa: Kiusaamista ja eriarvoista kohtelua oli tuoreen tutkimuksen mukaan kokenut vajaa puolet naisista ja viidennes miehistä ja sukupuolista häirintää neljännes naisista ja vajaa kymmenes miehistä.

Lue lisää »


21.11.2017

Maahanmuuttovirasto kannustaa naisia ja tyttöjä hoitamaan omia lupa-asioitaan itse

Maahanmuuttovirasto lupautui jo kesäkuussa mukaan 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen kannustamalla naisia ja tyttöjä asioimaan omissa asioissan itse. Maahanmuuttoviraston asiakaskunnassa on melko yleistä, että naisten ja koko perheen asioita hoitaa esimerkiksi perheen mies. Kyse ei ole uudesta ilmiöstä: naisten ja tyttöjen asiointia itse omassa asiassaan on kannustettu Migrissä jo kauan, mutta aihe haluttiin nostaa esille Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi.

Lue lisää »


20.11.2017

100 tasa-arvotekoa -juhlissa iloittiin menestyksekkäästä hankkeesta ja painotettiin jatkotyön tärkeyttä

Helsingin yliopiston juhlasalissa kävi perjantaina 10.11.2017 iloinen kuhina, kun viitisen sataa tasa-arvon ystävää juhlisti 100 tasa-arvotekoa -hanketta. Ensimmäisen tunnin ajan juhlissa nautittiin tasa-arvotekojen näyttelystä, tarjoiluista ja vapaasta seurustelusta. Glitternistit koristivat juhlakansaa kimmeltämään. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Helsingin yliopiston tasa-arvotoimikunnan kanssa ja sen juonsi upea Hanna Visala.

Lue lisää »


17.11.2017

"Yliopisto haluaa olla edelläkävijä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisessä ja moninaisuutta kunnioittavan ilmapiirin luomisessa"

Helsingin yliopiston kansleri emeritus Thomas Wilhelmsson puhui 100 tasa-arvotekoa -juhlissa 10.11.2017 Helsingin yliopistolla tehtävästä tasa-arvotyöstä. Lue koko puhe täällä!

Lue lisää »


16.11.2017

Helsingin kaupungin sata tasa-arvotekoa on julkaistu!

Helsingin kaupunki on ollut 100 tasa-arvotekoa -hankkeen kumppani alusta alkaen. Vuonna 2016 hankkeen starttitilaisuus ja kunniatoimikunnan kokoontuminen toteutettiin Helsingin kaupungin tiloissa. Nyt nähtävillä ovat myös Helsingin kaupungin tasa-arvoteot!

Lue lisää »


16.11.2017

Kuulumisia tasa-arvoteoista: Bukarestin-suurlähetystö pitää suomalaista tasa-arvomallia ja etenkin perhepolitiikkaa esillä

Bukarestin-suurlähetystö Romaniassa on mukana 100 tasa-arvotekoa -hankkeessa monipuolisilla toimilla. Edustusto on luvannut jatkaa suomalaisen tasa-arvomallin pitämistä esillä eri yhteyksissä viranomaisten, kansalaisyhteisön ja romanialaisen yleisön kanssa.

Lue lisää »


15.11.2017

Kuulumisia tasa-arvoteoista: Yleisön suosikki Suomen Lähetysseuran pilottihanke etenee

Suomen Lähetysseura sai 100 tasa-arvotekoa -juhlissa Yleisön suosikki -tunnustuksen. Suomen Lähetysseura aloitti vuonna 2017 Morogorossa, Tansaniassa pilottihankkeen, jonka avulla syrjäytymisvaarassa olevat ja prostituutiota harjoittavat nuoret naiset saavat itse äänensä kuuluviin ja mahdollisuuden muuttaa oman elämänsä.

Lue lisää »


15.11.2017

Suomen teatteriohjaajat ja dramaturgit ry selvitti millaiset ihmiset työskentelevät ohjaajina ammattiteattereissa

Suomessa julkisin varoin tuetuissa kaupunginteatterissa esityksiä ohjaavat miehet. Lisäksi tendenssin mukaan naiset ohjaavat pienillä ja miehet suurilla näyttämöillä. Vuonna 2015 suurten näyttämöiden ohjauksista 69 % oli miesten ohjaamia. Vuonna 2016 prosentti oli 66 %.

Lue lisää »


15.11.2017

Tasa-arvotekojen ansiokkuutta ja moninaisuutta nostettiin esiin kunniamaininnoin

Tasa-arvotekoja ovat tehneet erilaiset organisaatiot ympäri Suomen ja tekoja on yhteensä yli 200. Tekoja ei mitenkään voi asettaa arvojärjestykseen, koska niiden tavoitteet ja vaikutukset ovat erilaisia. 100 tasa-arvotekoa -juhlissa 10.11.2017 Helsingin yliopistolla kuitenkin yhtenä keinona tasa-arvotekojen kirjoa tuotiin esiin kunniamaininnoin. Tunnustuksen saivat Yleisradio, Naisasialiitto Unioni, Suomen Kätilöliitto, Naisten Linja, Aamulehti ja Suomen Lähetysseura.

Lue lisää »


14.11.2017

Eva Biaudet ja Sari Raassina: Vaikuttavia tasa-arvotekoja yli sektorirajojen

Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Sari Raassina puhuivat 100 tasa-arvotekoa -juhlissa Helsingin yliopistolla 10.11.2017 siitä, kuinka 100 tasa-arvotekoa on onnistunut ylittämään sektorirajoja ja saamaan aikaan tasa-arvoa edistävää toimintaa ympäri Suomen. Lue puhe täällä!

Lue lisää »


14.11.2017

Presidentti Halosen puhe: Tasa-arvotekojen tulokset osana kestävää kehitystä

100 tasa-arvotekoa -kunniatoimikunnan puheenjohtaja, presidentti Tarja Halonen puhui 10.11.2017 Helsingin yliopistolla 100 tasa-arvotekoa -juhlissa tasa-arvotekojen merkityksestä osana kestävää kehitystä. Lue puhe täältä!

Lue lisää »


13.11.2017

Tiedote: 100 tasa-arvotekoa -hanke keräsi yli 250 tekoa

Naisjärjestöjen Keskusliiton ja tasa-arvoasiain neuvottelukunnan 100 tasa-arvotekoa -hanke on tuonut naisten asemaa ja oikeuksia esiin Suomen itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmassa sekä kerännyt yli 250 tasa-arvotekoa monipuolisesti yhteiskunnan eri aloilta. Yli 500 juhlavierasta ja 35 tasa-arvotekojen näytteilleasettajaa juhlistivat tasa-arvon juhlavuoden loppuhuipennusta 10.11.2017 Helsingin yliopiston juhlasalissa. Lue tilaisuuden tiedote täältä!

Lue lisää »


13.11.2017

#Työpaikantasaarvo tehdään yhdessä!

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry (YKA) kokosi #työpaikantasaarvo-kampanjassa sosiaalisessa mediassa vinkkejä siitä, kuinka jokainen meistä voi edistää tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumista omalla työpaikallaan. Vinkkejä julkaistaan Facebookissa ja Twitterissä pitkin marraskuuta ja myös uudet vinkit ovat tervetulleita aihetunnisteella #työpaikantasaarvo!

Lue lisää »


08.11.2017

100 tasa-arvotekoa -kunniatoimikunnan jäsenten näkemyksiä tasa-arvotyöstä

Kokousväki sai kuulla 100 tasa-arvotekoa -hankkeen kunniatoimikunnan kokouksessa 25.10.2017 useita kiintoisia puheenvuoroja siitä, miten eri organisaatioiden tasa-arvoteot ovat edenneet ja millä tavoin tasa-arvotyötä voisi jatkaa tulevaisuudessa. Lähes jokainen kunniatoimikunnan jäsen edustaa nimittäin tahoa, joka on tehnyt tai tekemässä tasa-arvoteon.

Lue lisää »


08.11.2017

100 tasa-arvotekoa -kunniatoimikunnan kokousti eduskunnassa

100 tasa-arvotekoa -hankkeen kunniatoimikunta kokoontui keskiviikkona 25.10.2017 toisen ja viimeisen kerran eduskunnan puhemies Maria Lohelan emännöimänä Eduskuntatalossa. Kunniatoimikunta oli lähes kokonaisuudessaan paikalla ja keskustelu kävi vilkkaana. Kunniatoimikunta oli yksimielinen siitä, että tasa-arvotekojen tulee jatkua myös juhlavuoden jälkeen.

Lue lisää »


03.11.2017

Tutustu 10.11.2017 järjestettävien 100 tasa-arvotekoa -juhlien ohjelmaan!

Tule mukaan juhlistamaan Suomen juhlavuoden kunniaksi tehtyjä tasa-arvotekoja! 100 tasa-arvotekoa -hankkeessa erilaiset organisaatiot yhteiskunnan kaikilta sektoreilta ovat tehneet uusia ja konkreettisia toimia sukupuolten tasa-arvon lisäämiseksi Suomessa. Hanke huipentuu perjantaina 10.11.2017 kaikille avoimiin juhliin Helsingin yliopiston juhlasalissa.

Lue lisää »


03.11.2017

Tutustu kaikkiin tähän asti julkaistuihin tasa-arvotekoihin!

100 tasa-arvotekoa -hanke on kerännyt hyvin monenlaisia tekoja lukuisilta eri aloilta. Olemme lajitelleet tekoja kategorioittain, jotta niihin tutustuminen käy helpommin ja niiden kirjo pääsee oikeuksiinsa. Listassa ovat kaikki tähän asti julkaistut tasa-arvoteot.

Lue lisää »


03.11.2017

Raskaussyrjinnän vastainen kampanja

Suomen tasa-arvolaki täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Raskaussyrjintä on koko tasa-arvolain voimassaolon ajan ollut merkittävä ongelma Suomessa. Se on ollut pitkään myös suurin tasa-arvovaltuutetulle tulevien työelämäsyrjintään liittyvien yhteydenottojen syy. Tasa-arvovaltuutettu toteuttikin Tasa-arvolaki 30 vuotta -tekonaan Raskaus ei ole leikin asia -kampanjan raskaussyrjintää vastaan.

Lue lisää »


02.11.2017

Keskustanaiset haastaa kunnat allekirjoittamaan Eurooppalaisen tasa-arvon peruskirjan

Suomen Keskustanaisten tasa-arvoteon teema on "Suomi 100 – 100 kuntaa" ja tavoite saada juhlavuoden 2017 aikana sata kuntaa haastettua sitoutumaan Eurooppalaiseen tasa-arvon peruskirjaan.

Lue lisää »


02.11.2017

Pesäpalloliitto vahvistaa naisten osallistumista tuomaritoimintaan

Tuomaritoiminta on ollut eri urheilumuodoissa pitkään miesten hallitsema kenttä. Pesäpalloliitto haluaa muuttaa tämän. Pesäpalloliitossa tuomarikoulutuksien lähtökohdaksi on otettu eri näkökulmien huomioinnin ja liitto pyrkii varmistamaan huipulle pyrkiville erotuomarinaisille mahdollisuuden päästä uralla eteenpäin.

Lue lisää »


01.11.2017

Jenkkifutisliitto muokkaa lajin kielestä tasa-arvoisempaa

Aamulehti nosti syksyllä 2017 tasa-arvotekonaan onnistuneesti julkiseen keskusteluun sukupuolineutraalit tehtävänimikkeet. Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto otti aloitteesta kopin ja selvittää nyt mahdollisuuksia muokata myös urheilutermistöstä tasa-arvoisempaa!

Lue lisää »


31.10.2017

#AllMaleSports - Tasa-arvoa urheilujournalismiin ja sen yli

Opiskelijoiden Liikuntaliiton #AllMaleSports -kampanjan tavoitteena on herättää keskustelua naisten roolista urheilujournalismissa ja laajemmin urheilumaailmassa.

Lue lisää »


31.10.2017

Gemma-hanke kartoittaa siirtolais- ja vähemmistötaustaisten naisten kokemaa sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa

Gemma on Helsingin Diakonissalaitoksen Hirundo-päiväkeskus alainen kansainvälinen hanke (2016-2017), jota rahoittaa Euroopan Komissio. Hankkeen kohderyhmä on paperittomat ja rekisteröitymättömät naiset, jotka kohtaavat Suomessa vakavaa syrjintää niin valtaväestön kuin viranomaistenkin taholta. Näiden naisten pääsy palveluihin on rajallista ja usein yksittäisten työntekijöiden arvion varassa. Gemma kartoittaa väkivalta- ja palvelutilannetta, mutta myös voimaannuttaa naisia ja heidän yhteisöjään.

Lue lisää »


30.10.2017

Joensuu-Jukola 2017:n keskiössä Venlat ja kilpailunjohtajana ensimmäistä kertaa nainen

Joensuu-Jukola 2017:ssa kilpailunjohtajana toimi ensimmäisen kerran Jukolan viestin 69-vuotisessa historiassa nainen, Arja Makkonen. Kilpailun keskiöön nostettiin naisten kilpailu Venlojen Viesti, jonka nimeksi tuli "Suomi 100 Venlojen juhlaviesti".

Lue lisää »


30.10.2017

Tutustu 100 tasa-arvotekoa -juhlien näytteilleasettajiin

100 tasa-arvotekoa -juhlat alkavat yli 30 tasa-arvoteon näyttelyllä Helsingin yliopiston juhlasalin lämpiöissä. Täältä näet listan näytteilleasettajista.

Lue lisää »


30.10.2017

Sisäministeriö selvittää ja edistää turvallisuuden tasa-arvoa

Sisäministeriön tasa-arvoteko on olemassa olevaan tietoon perustuvan kattavan selvityksen laatiminen turvallisuuden tasa-arvosta ja yhdenvertaisuudesta. Selvityksessä keskitytään yleisen tilannekuvan lisäksi siihen, miten nykyiset palvelut vastaavat eri sukupuolten ja väestöryhmien turvallisuuden tarpeisiin. Palveluina tarkastellaan laajasti sekä turvallisuusviranomaisten kuten poliisin ja pelastustoimen palvelujen että muiden turvallisuutta tukevien palvelujen kuten esimerkiksi rikosuhripalvelujen saatavuutta. Selvityksen tulosten perusteella laaditaan suositukset toimenpiteiksi, joilla turvallisuuden tasa-arvoisuutta ja yhdenvertaisuutta voidaan parantaa Suomessa.

Lue lisää »


28.10.2017

FinnWID toimii naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa ihmiskauppaa vastaan

FinnWID Naiset kehitystyössä ry on vapaaehtoisten järjestö, joka vuoden 2017 aikana on aloittanut uutena toimintamuotona naisiin ja tyttöihin kohdistuvan ihmiskaupan vastaisen työn. Toimintaa pyöritetään täysin vapaaehtoisperustaisesti.

Lue lisää »


23.10.2017

Tervetuloa mukaan Helsingin Demarinaisten työelämäiltaan 16.11.2017!

Helsingin Demarinaisten tasa-arvotekona on nostaa maahanmuuttajataustaisten naisten huomiointi tavoitteissa ja toimissa yhdeksi toimintakauden pääteemoista. Teko sisältää kolmen keskustelutilaisuuden järjestämisen vuoden 2017 aikana. Teon kolmas tilaisuus, Puhutaan työstä ja työelämästä -ilta, järjestetään 16.11.2017 Helsingissä.

Lue lisää »


18.10.2017

Pelastusalan naisverkosto järjesti yhdenvertaisuusseminaarin

Pelastusalan naisverkosto järjesti seminaarin yhdenvertaisuudesta 6.10.2017 Helsingin Pelastuskoululla. Seminaari oli tarkoitettu kaikille pelastusalalla toimiville henkilöille, jotka haluavat edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa pelastustoimessa.

Lue lisää »


18.10.2017

Kuulumisia tasa-arvoteoista: Zonta International Piiri 20:n mentorointiohjelma sai jatkoa

Zonta InternationaIin Piiri 20 käynnisti tasa-arvotekonaan jäsenilleen mentorointiohjelman, joka kesti maaliskuusta 2016 helmikuuhun 2017. Nyt mentorointiohjelma on saanut jatkoa.

Lue lisää »


13.10.2017

Joensuun kaupunki esittelee tytöille teknisen alan uramahdollisuuksia yhdessä Abloyn kanssa

Yläkoulussa ja toisella asteella tehdään koko elämään vaikuttavia, kauaskantoisia päätöksiä. Nuorten, sekä tyttöjen ja poikien, ammatinvalintaa ohjaavat kuitenkin edelleen sukupuolittuneet käsitykset ”miesten ja naisten ammateista” ja mahdollisesti myös vanhentuneet mielikuvat ammateista, uramahdollisuuksista ja työelämästä. Tämän haastamiseksi Joensuun kaupunki ja Abloy Oy:n Joensuun tehdas aloittavat yhteistyön teknisen alan uramahdollisuuksien esittelemiseksi tytöille Joensuun alueella.

Lue lisää »


12.10.2017

Judo on tyttöjen juttu!

Joulukuussa Suomessa järjestetään ensimmäistä kertaa naisten suurjudotapahtuma. JUDO naisten suurleirin tavoitteena on naisjohtajuuden ja -valmennuksen edistäminen. Suurleiri on osa laajempaa opetus- ja kulttuuriministeriön tukemaa ”judo on tyttöjen juttu” -hanketta.

Lue lisää »


12.10.2017

WIFTin tasa-arvoteko huipentuu uraseminaariin 29.10.2017

Women in Film & Television WIFT Finland ry järjestää 29.10.2017 Q-teatterissa Helsingissä uraseminaarin, joka päättää heidän tasa-arvotekonsa.

Lue lisää »


12.10.2017

100 tasa-arvotekoa täynnä!

100 tasa-arvotekoa -hanke on saavuttanut sadan huikean teon rajapyykin, ja lisää on tulossa!

Lue lisää »


11.10.2017

Vantaan kaupunki tehostaa viestintää lähisuhdeväkivallasta

Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan toteuttama työ on suunnattu sekä kaupungin työntekijöille että kuntalaisille. Konkreettisina toimenpiteinä viestinnän tehostamiseen sisältyy sivuston päivitystä, artikkeli asukaslehteen sekä viestinnän tehoviikko marraskuussa.

Lue lisää »


11.10.2017

Lue Eurooppanaisten 10 faktaa tasa-arvosta -artikkeli

Eurooppanaiset ry julkaisi osana tasa-arvotekoaan 10 faktaa tasa-arvosta -artikkelin, joka on nyt luettavissa verkossa.

Lue lisää »


10.10.2017

NYTKIS ry: mentorointikahvila yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta

Naisjärjestöt Yhteistyössä NYTKIS ry järjestää osana FemF - feminististä foorumia mentorointikahvilan yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta. Mentorointikahvila tuo yhteen vaikuttamistyön pioneerit sekä yhteiskunnallisesti vaikuttamisesta kiinnostuneet feministisesti suuntautuvat nuoret aikuiset.

Lue lisää »


07.10.2017

Serbiassa keskustellaan naisten roolin vahvistamisesta politiikassa ja rauhanneuvotteluissa

Belgrade Fund for Political Excellence järjestää vuosittaisessa Belgrade Security Forum -tapahtumassa yhteistyössä ETYJin kanssa “Women of the Balkans for New Politics” -teemakeskustelun, jossa keskustellaan sukupuolten tasa-arvon edistämisestä politiikassa ja rauhanprosesseissa. Juhlistaakseen Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä Belgrade Fund for Political Excellence on kutsunut mukaan keskusteluun Elisabeth Nauclérin, entisen kansanedustajan ja pitkäaikaisen kansanedustajanaisten tukijan alueella.

Lue lisää »


06.10.2017

Kirkkohallitus perustaa Kirkon tasa-arvopalkinnon

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkkohallitus on päättänyt uuden tasa-arvopalkinnon perustamisesta. Palkinnon myöntämisen perusteita ovat muun muassa sukupuolten välisen tasa-arvon lisääminen, eettisten arvojen vahvistaminen ihmisten ja ihmisryhmien tasa-arvoisessa kohtelussa, ja pitkäjänteinen työ tai uusi innovaatio tasa-arvokysymyksissä.

Lue lisää »


03.10.2017

Työ- ja elinkeinoministeriö esittää: Rajojen rikkojat

Työmarkkinat ovat sukupuolittuneita tavoilla, jotka voivat olla sekä rajoittavia että syrjiviä yksilöiden kannalta. Koulutuksessa, ammattien valinnassa, rekrytoinnissa, töiden organisoinnissa, palkkauksessa ja urilla etenemisessä tehdään paljon omalle sukupuolelle tyypillisiä valintoja ja päätöksiä rutiininomaisesti. Työ- ja elinkeinoministeriön Rajojen rikkojat -julkaisusarja nostaa esiin henkilöitä, jotka ovat urallaan haastaneet vallitsevia normeja ja käsityksiä siitä, millainen kyseisen ammatin edustajan, uravalinnan tehneen tai tehtävää toteuttavan tulisi olla.

Lue lisää »


02.10.2017

Monikulttuurinen Hyvinvointia naisille -ryhmä

Maahanmuuttajanaisille voi olla erityisen vaikeaa hakea ja saada tukea mielenterveysongelmiinsa kielitaidon puutteen, tietämättömyyden tai kulttuurierojen takia. Mielenterveyden keskusliitto järjestää yhdessä oululaisen Monikulttuurikeskus Villa Victorin kanssa osana 100 tasa-arvotekoa -hanketta ryhmätoimintaa maahanmuuttajanaisille, joilla on mielenterveyden ongelmia. Ryhmässä keskitytään maahanmuuttajanaisten hyvinvointia tukeviin tekijöihin ja tarjotaan mahdollisuuksia vuorovaikutukseen ja voimaannuttavan vertaisuuden kokemiseen.

Lue lisää »


02.10.2017

Sinä osaat! -verkosto tuo tytöt ja teknologian yhteen

Suomalaiset tytöt ovat luonnontieteissä maailman toiseksi parhaita heti Singaporen jälkeen (PISA 2015 -tutkimus). Erinomaisista PISA-tuloksista huolimatta tyttöjen luottamus omaan osaamiseensa tiedeaineissa on Suomessa heikkoa. Microsoftin tutkimukseen (2017) osallistuneista suomalaistytöistä ja -naisista suurempi osuus arvioi taitonsa fysiikassa, kemiassa ja tietojenkäsittelyssä huonoksi kuin hyväksi. Suomalaiset tytöt ovat OECD-maista kaikkein vähiten kiinnostuneita hakeutumaan tekniikan ja luonnontieteiden aloille. Hoiva-ala on yhä tyttöjen suosikki, tekniset alat poikien (Kun koulu loppuu -tutkimus 2017). Suomessa teknologiayritysten työntekijöistä vain 21,9 % on naisia.

Lue lisää »


30.09.2017

Historioitsijat ilman rajoja keskusteluttaa kunniaan liittyvään väkivaltaan puuttumisesta

Kunniaan liittyvää väkivaltaa esiintyy myös Suomessa – eikä se ole uusi ilmiö. Millaisesta yhteiskunnallisesta ongelmasta on kyse? Minkälaisiin käsityksiin perinne nojaa? Miten voisimme tunnistaa ja ehkäistä ilmiötä paremmin? Kenellä on vastuu väkivaltaa kokeneiden auttamisesta ja millaisia välineitä tähän tarvitaan?

Lue lisää »


29.09.2017

Kalevala Koru laajentaa naiskuvastoa

"Olemme Kalevala Korussa viime aikoina tutkineet mainosten luomaa naiskuvaa. Mainoksissa naiset ovat nuoria, eteerisiä, etäisiä ja tietysti – kauniita – perinteisessä mielessä. Tulkinta kauneudesta on mielestämme usein kapea ja naiskuvasto totutun yksipuolinen”, sanoo Kalevala Korun toimitusjohtaja Riitta Huuhtanen Pirta-lehdessä.

Lue lisää »


28.09.2017

Liikunnan 100 tasa-arvotekoa -starttitilaisuus: Polttopisteessä tasa-arvo johtamisessa ja urilla

Suuri joukko liikunta-alan johtamisesta, urista ja tasa-arvosta kiinnostuneita kokoontui 21.9.2017 opetus- ja kulttuuriministeriöön Liikunnan 100 tasa-arvotekoa -starttitilaisuuteen. Seminaari oli osa OKM:n tasa-arvotekoa haastaa liikunnan ja urheilun lajiliitot edistämään sukupuolten tasa-arvoa liikunnassa ja urheilussa.

Lue lisää »


27.09.2017

Helsingin Demarinaiset kutsuu maahanmuuttajataustaisia naisia mukaan keskusteluun

Helsingin Demarinaiset järjestää Helsingissä kolme tilaisuutta, joiden tavoitteena on vuoropuhelun ja tiedon lisääminen eritaustaisten naisten kesken.

Lue lisää »


27.09.2017

Suomen Tokion-suurlähetystö esittelee tasa-arvoa lisääviä lastenhoidon palveluja

Ulkoasiainministeriö osallistuu 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen huimalla määrällä tasa-arvotekoja. Yksi tasa-arvotekojen tekijöistä on Suomen Tokion-suurlähetystö, jonka tasa-arvotekotapahtuma järjestetään marraskuun alussa.

Lue lisää »


26.09.2017

Syksyn ensimmäinen 100 tasa-arvotekoa uutiskirje on ilmestynyt!

100 tasa-arvotekoa etenee vauhdikkaasti. Uusia tahoja on tullut mukaan ja tasa-arvotekoja on julkaistu jo 90. Kesän aikana hanke sai näkyvyyttä mm. Porin SuomiAreenassa sekä mediahuomiota Karjalaisessa ja Etelä-Suomen Sanomissa. Syksyn päätapahtuma on hankkeen huipentava juhlatilaisuus Helsingin yliopiston juhlasalissa perjantaina 10.11.2017 klo 13-16.

Lue lisää »


26.09.2017

Historian suurnaisia -sarja Tehy-lehdessä

Tehy-lehti etsi sosiaali- ja terveysalaan vaikuttaneita naisia historiasta ja julkaisi näistä naisista kolme artikkelia. Artikkelit käsittelivät neuvolan esiäiti Alva Forsiusta, Suomen ensimmäistä ay-pomonainen Miina Sillanpäätä ja sairaanhoidon uranuurtaja Sophie Mannerheimia. Jutut julkaistiin sarjana kesän-syksyn 2017 aikana.

Lue lisää »


25.09.2017

10 faktaa tasa-arvosta -paneelikeskustelu

Eurooppanaiset ry järjestää paneelikeskustelun naisen asemasta satavuotiaassa Suomessa keskiviikkona 27.9. klo 16-18 Kansallismuseon ateljeessa Helsingissä. Panelistit erikoistutkija Marjut Pietiläinen (Tilastokeskus), professori Anna-Maija Lämsä (Jyväskylän yliopisto, WeAll-hanke), yhteiskuntatutkimuksen yliopistonlehtori Jaana Kuusipalo (Tampereen yliopisto) ja viestintäpäällikkö ja maailmanparantaja Milla Halme (SOSTE, Ompeluseura) valottavat keskeisiä tilastoja suomalaisen naisen asemasta töissä, netissä ja vallan kahvassa.

Lue lisää »


22.09.2017

Ranskan instituutti järjestää seminaarin naisiin kohdistuvasta väkivallasta

Ranskan instituutti järjestää yhteistyökumppaneidensa kanssa YK:n kansainvälisen naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamisen päivän aattona perjantaina 24.11.2017 Helsingissä julkisen seminaarin, jonka tarkoituksena on herättää keskustelua naisiin kohdistuvan perheväkivallan laajuudesta Suomessa, nostaa esiin kansallisen ja kansainvälisen lainsäädännön merkitystä väkivaltaproblematiikan hallinnassa, lähestyä aihetta Ranskaa ja Suomea vertailevasta kulttuurisesta näkökulmasta sekä rakentaa siltoja yhteiskunnan eri toimijoiden, asiantuntijoiden, viranomaisten ja päätöksentekijöiden välille.

Lue lisää »


19.09.2017

Tyttöjen Tie Tähtiin - tapahtumat kannustavat vammaisia tyttöjä liikunnan ja urheilun pariin

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry ja Suomen Paralympiakomitea järjestävät kansainvälisenä tyttöjen päivänä, keskiviikkona 11.10.2017 kaksi erityisesti tytöille suunnattua liikuntakokeilutapahtumaa. Tyttöjen Tie Tähtiin -kokeilutapahtumissa voi tutustua erilaisiin harrastusmahdollisuuksiin ja löytää oman juttunsa. Tapahtumat järjestetään Helsingissä, Myllypuron Liikuntamyllyssä sekä Lapin urheiluopistolla Rovaniemellä.

Lue lisää »


18.09.2017

Aamulehden tasa-arvoteko on herättänyt laajaa yhteiskunnallista keskustelua

Aamulehti lupasi jo maaliskuussa osallistua 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen ja hyvää kannatti todella odottaa! Lehden ilmoitus sunnuntaisessa (17.9.2017) pääkirjoituksessa siirtyä sukupuolineutraaliin kieleen erityisesti ammattinimikkeiden osalta on herättänyt laajaa keskustelua kielen sukupuolittuneisuudesta ja sen merkityksestä ajattelullemme.

Lue lisää »


18.09.2017

100 tasa-arvotekoa esillä Kuntamarkkinoiden tasa-arvoseminaarissa

100 tasa-arvotekoa -hanke oli esillä Kuntamarkkinoilla, joilla järjestettiin 14.9.2017 Naisjärjestöt haastavat 100 tasa-arvotekoa – Kuntaliiton tasa-arvoteko -seminaari. Seminaarissa keskusteltiin Suomen yleisestä tasa-arvotilanteesta, kunta-alan tasa-arvohaasteista ja naisjärjestöjen tasa-arvotyöstä sekä esiteltiin muutamaa 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen kuuluva tasa-arvoteko.

Lue lisää »


15.09.2017

Ensimmäinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuspalkinto TASSU on jaettu!

Espoon kaupungin tasa-arvotekona on tästä vuodesta lähtien vuosittain jaettava tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuspalkinto TASSU. Ensimmäinen TASSU myönnettiin 14.9.2017 Entressen kirjaston lasten tiimille, joka on lisännyt pienten poikien lukuintoa. Tilaisuutta juhlistettiin kaupunginjohtaja Jukka Mäkelän kakkukahvitilaisuudessa Gumbölen kartanossa.

Lue lisää »


14.09.2017

Rusetti selvittää naisten ja miesten tasa-arvon toteutumista vammaisjärjestöjen päätöksenteossa

Vammaisten naisten osallistumisesta päätöksentekoon ei ole juuri tutkittua tietoa. Vammaisten naisten valtakunnallinen yhdistys Rusetti selvittääkin tasa-arvotekonaan vuoden 2017 aikana, miten naisten ja miesten tasa-arvo on toteutunut vammaisjärjestöjen päätöksenteossa (liittovaltuustot ja liittohallitukset) vuosina 2007-2017. Tätä varten Rusetti haastaa Vammaisjärjestöjen naisverkoston jäsenjärjestöt tekemään selvityksen omissa järjestöissään.

Lue lisää »


13.09.2017

Suomen Palloliitto kouluttaa naisia jalkapallojohtajiksi

Harrastajamääriin nähden naiset ovat palloilussa aliedustettuja etenkin päätöksenteossa ja valmennuksessa. Asian korjaamiseksi Palloliitto on järjestänyt vuodesta 2015 alkaen Naiset Jalkapallojohtajina -koulutusohjelmaa, jonka on käynyt jo yhteensä 62 naista. Koulutuksen aikana osallistujat ovat mm. kehittäneet johtamistaitojaan ja tutustuneet jalkapallon johtotehtävissä toimiviin henkilöihin. Ohjelma on ollut tuloksellinen - useita naisia on edennyt koulutuksen jälkeen jalkapallon johtotehtäviin.

Lue lisää »


12.09.2017

Väestöliitto yhdistää luonnonsuojelun ja seksuaaliterveyden edistämisen

Väestöliitto tukee Nepalissa nuorille suunnattujen seksuaaliterveyspalvelujen parantamista ja kehittämistä sekä seksuaalioikeuksien toteutumista. Hankkeessa yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla kestävä luonnonvarojen käyttö sekä seksuaaliterveyden ja -oikeuksien edistäminen.

Lue lisää »


11.09.2017

Vasemmistonaisten kampanja vaatii avoimuutta palkkoihin

Palkkatasa-arvon kehitys on junnannut Suomessa lähes paikoillaan viimeiset 20 vuotta. ”Palkka-avoimuus nyt!”, vaatii Vasemmistonaiset kampanjassaan.

Lue lisää »


23.08.2017

Sata Rintaa -taideinstallaatio tuo rinnat katukuvaan

Taiteiden yönä 24.8.2017 Helsingin Vanhassa Kirkkopuistossa on nähtävänä julkinen taideteos, joka koostuu sadasta erimuotoisia rintoja esittävistä veistoksesta. Teoksen ovat suunnitelleet ja toteuttavat monitaiteilija Isabella Chydenius ja tekstiili- ja vaatesuunnittelija Ellen Rajala.

Lue lisää »


21.08.2017

Työväen Sivistysliitossa tasa-arvon läpileikkaavuus näkyy monipuolisesti

Työväen Sivistysliitossa vuosi 2017 on näkynyt monenlaisena tasa-arvotoimintana: tasa-arvokoulutuksia, nimetön rekrytointi, viestinnän tarkistusta, tasa-arvo-opas kouluttajille…

Lue lisää »


17.08.2017

Ulkoministeriön Tasa-arvoista ulkopolitiikkaa -blogissa tasa-arvotyöstä Euroopan neuvostossa

Suomen pysyvä edustusto Euroopan neuvostossa osallistuu 100 tasa-arvotekoa -kampanjaan yhdessä UM:n poliittisen osaston kanssa lähettämällä tasa-arvoasiantuntijan Euroopan neuvoston Kiovan-toimistoon. Toimisto avustaa Ukrainaa esimerkiksi perustuslakiuudistuksessa ja ilmaisunvapauden edistämisessä. Huhtikuun alussa tehtävässä aloittanut Katja Tiilikainen katsoo osaltaan, että tasa-arvonäkökulma toteutuu tässä yhteistyössä mahdollisimman hyvin. Hän esimerkiksi kouluttaa Kiovan-toimiston henkilökuntaa tasa-arvoasioissa sekä neuvoo tasa-arvonäkökulman huomioimisessa niin yhteistyöaktiviteettien suunnittelussa, toteuttamisessa kuin seurannassakin.

Lue lisää »


14.08.2017

Presidentti Tarja Halonen: Uskottava tasa-arvon edistäminen ulkomailla vaatii saman tekemistä myös kotimaassa

100 tasa-arvotekoa -hankkeen kunniatoimikunnan puheenjohtaja, presidentti Tarja Halonen piti kunniapuheen tasa-arvoasiain neuvottelukunnan ja Naisjärjestöjen Keskusliiton järjestämässä keskustelutilaisuudessa "Keinokohtuja ja muita utopioita? Tasa-arvotekoja nyt ja 100 vuoden päästä" Porin SuomiAreenassa perjantaina 14.7.2017. Presidentti Halonen kertoi tasa-arvon merkityksestä osana kestävää kehitystä, työstään naisten ja tyttöjen aseman edistämiseksi eri YK-foorumeilla sekä tasa-arvon edistämisen tarpeesta Suomessa. Lue koko puhe!

Lue lisää »


09.08.2017

Keinokohtuja ja muita utopioita? Tasa-arvotekoja nyt ja 100 vuoden päästä

SuomiAreenan sateisessa perjantaiaamussa käytiin monipuolinen keskustelu tasa-arvon tilasta ja tulevaisuudesta, kun talouden, median ja politiikan ammattilaiset kertoivat näkemyksiään. Lue mikä presidentti Halosen mukaan yhdistää Trumpin Yhdysvaltoja ja Suomea, miten talouden tasa-arvoa voitaisiin edistää, mikä on Girls Takeover ja paljon muuta!

Lue lisää »


03.08.2017

Yle julkisti kolme uutta tasa-arvoa edistävää kokonaisuutta

Yle osallistui 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen selvityksellä tasa-arvon toteutumisesta urheilusisällöissään. Nyt Yle Urheilu ja Yle Sporten ovat julkaisseet selvitystä seuraavat toimenpiteet tasa-arvon edistämiseksi urheilussa. Mestaruusputki-konsepti nostaa naisten kotimaisen palloilun otteluiden tv-näkyvyyden samalle tasolle kuin miesten sarjoissa. Yle Urheilu ja Yle Sporten ryhtyvät myös seuraamaan tasa-arvon toteutumista verkkosivustoillaan reaaliaikaisesti. Kolmanneksi Yle on päättänyt erityisesti nuorille kohdeyleisölle suunnatuista tarinallisista sisällöistä, joissa nostetaan esiin naisurheilua ja -urheilijoita. Tässäpä haaste myös muille urheilumedioille!

Lue lisää »


31.07.2017

Etsitään liikunnan tasa-arvotekoja!

Opetus- ja kulttuuriministeriö haastoi keväällä 2017 liikunnan ja urheilun lajiliitot tasa-arvotalkoisiin tekemään tasa-arvoa edistäviä tekoja. Ministeriö kannustaa myös muita liikunta-alan valtakunnallisia ja alueellisia järjestöjä, liikuntaseuroja ja muita liikunta-alan toimijoita tasa-arvotekojen tekemiseen. Tavoitteena on erityisesti naisten määrän lisääminen valmentajina ja johtajina liikunta-alalla. Parhaat teot palkitaan!

Lue lisää »


14.07.2017

100 tasa-arvotekoa toivottaa rentouttavaa kesää!

Vilkkaan ja iloisen SuomiAreenan jälkeen 100 tasa-arvotekoa jää pariksi viikoksi lomille ennen syksyn hulinoita. Palaamme asiaan jälleen maanantaina 31.7.2017.

Lue lisää »


11.07.2017

Ulkoministeriön tasa-arvoteoissa ydinvoima-alan naisverkosto, maanhallintaoikeuksia ja sukupuolinäkökulman valtavirtaistamista

Ulkoministeriö osallistuu 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen peräti yli 150 teolla ja nyt koko lista on julkistettu! Upeita tekoja todella riittää: Addis Abeban -suurlähetystö tukee rauhanvälittäjänaisten verkoston luomista Afrikan Unionissa. Ankaran-suurlähetystö jatkaa ART + FEMINISM -yhteistyötä Ankaran modernin taiteen keskuksen kanssa. Beirutin suurlähetystö tukee libanonilaisten naisten poliittista osallistumista tavoiteena vahvistaa naisten asettumista ehdolle parlamenttivaaleissa. Hanoin-suurlähetystö teettää Vietnamin uudesta metsälaista sukupuolivaikutusanalyysin, jota Vietnamin metsähallitus voi hyödyntää. Los Angelesin -pääkonsulaatti järjestää yrittäjä- ja johtajanaisille suunnatun pitchaustapahtuman sijoittajakontaktien luomiseksi. Nikosian-suurlähetystö tuo esiin tasa-arvoasioita osana Kyproksen rauhanprosessia.

Lue lisää »


07.07.2017

Hiki vie huipulle

Jääkiekon kaksinkertainen olympiamitalisti ja nelinkertainen MM-mitalisti Emma Terho pelasi 15-vuotiaasta alkaen poikien kanssa. Kaikkien aikojen menestynein suomalainen yksinluistelija Laura Lepistö sanoo urheilun olevan kuin yrittäjyyttä: tarvittavat palvelut ja verkostot on hankittava itse. Joukkuevoimistelun MM-hopeamitalisti Marianne Vikkula taas muistuttaa, ettei pelkkä lahjakkuus ratkaise, vaan treenimäärät.

Lue lisää »


06.07.2017

SuomiAreena koittaa!

Torstaina ja perjantaina 13.-14.7.2017 SuomiAreenassa on tarjolla keskusteluja tasa-arvosta. Tule mukaan!

Lue lisää »


04.07.2017

Tunnustus perheystävällisille ja tasa-arvoa tukeville työpaikoille

Väestöliiton Perheystävällinen työpaikka -ohjelmassa seurataan tasa-arvon ja perheystävällisyyden toteutumista erilaisilla työpaikoilla. Mukana on 16 työnantajaa suuryrityksistä pieniin järjestöihin, muun muassa Joensuun kaupunki, DNA Oy ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto. Ohjelmaan osallistuvat työyhteisöt tavoittavat tällä hetkellä lähes 20 000 suomalaista palkansaajaa.

Lue lisää »


29.06.2017

Lakimiesliitto: ilmaista neuvontaa sateenkaariväelle elo-syyskuussa!

Sukupuolten tasa-arvon edistäminen on rakenteiden muutosta siten, ettei ihmisiä syrjitä näiden henkilökohtaisten ominaisuuksien takia – oli kyseessä sitten sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen tai muu tekijä. Lakimiesliitto järjestää tasa-arvotekonaan kampanjan, jolla tarjotaan maksutonta neuvontaa sateenkaariväelle perhe- ja perintöoikeudellisissa kysymyksissä.

Lue lisää »


29.06.2017

STM teettää selvityksen liikuntavuorojen jakautumisesta kunnissa

Tasa-arvoasioista vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula osallistuu 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen omalla tasa-arvoteolla. Ministereistä jo pääministeri Juha Sipilä, ulkoministeri Timo Soini ja ulkomaankauppa ja -kehitysministeri Kai Mykkänen ovat julkaisseet henkilökohtaiset tasa-arvoteot. Tasa-arvotekonaan ministeri Rehula selvittää liikuntavuorojen jakautumista kunnissa tyttöjen ja poikien sekä naisten ja miesten kesken. Rehulan mukaan on tärkeä selvittää tasa-arvon toteutumista liikuntatoimen rahanjaon yhteydessä, sillä julkisessa tasa-arvokeskustelussa nostetaan usein esiin se, että tytöt ja naiset saavat huonoimmat ajat kuntien liikuntapaikoissa.

Lue lisää »


20.06.2017

Pakolaisnaisten jalkapallofestari

Monaliiku – Monikansallisten naisten hyvinvointi ja liikunta ry järjestää lokakuussa pakolaisnaisten jalkapallofestivaalin, joka lisää tietoisuutta erityisesti pakolaisnaisten tilanteesta Suomessa ja Euroopassa. Tapahtuma on juhla monikulttuurisuudelle ja yhteiskunnan moninaisuudelle, tasa-arvolle ja naisten voimaantumiselle.

Lue lisää »


19.06.2017

Tasa-arvo vuoden teemana: Demo vahvistaa naisten poliittista osallistumista

Puolueiden kansainvälinen demokratiayhteistyö - Demo osallistuu 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen vahvistamalla naisten poliittista osallistumista kaikessa toiminnassaan. Sukupuolten tasa-arvo on Demon vuoden 2017 teema.

Lue lisää »


16.06.2017

Johtaa kuin nainen -hanke kouluttaa lisää johtajanaisia liikuntaan ja urheiluun

Liikunnan ja urheilun tasa-arvotyössä huomion kohteena ovat olleet erityisesti naisten osallistuminen harrastajina ja kilpailijoina, medianäkyvyys sekä naisten osuus valmennus- ja johtotehtävissä. Etenkin tasa-arvoisemman urheilujohtamisen edistyminen on ollut hidasta: vuonna 2017 lajiliittojen hallituksen jäsenistä 27% on naisia ja puheenjohtajista 13%.

Lue lisää »


13.06.2017

Tervetuloa keskustelemaan tasa-arvosta Porin SuomiAreenaan!

100 tasa-arvotekoa on esillä SuomiAreenassa torstaina 13.7.2017 ja perjantaina 14.7.2017. Mukana keskusteluissa mm. presidentti Tarja Halonen, näyttelijätyön professori Elina Knihtilä, ekonomisti Olli Kärkkäinen, Yle Urheilun päällikkö Panu Pokkinen ja poliitikko Nasima Razmyar. Tervetuloa mukaan!

Lue lisää »


12.06.2017

Feministinen kesä -näyttely 3.6. – 27.8.2017 Raaseporissa

Pro Artibus -säätiön Galleria Elverketin kesänäyttely on viiden nykytaiteilijan Feministinen kesä. Taiteilijat ovat Birgitta Ara, Cris af Enehielm, J. A. Juvani, Reija Meriläinen ja Lena Séraphin. Näyttely jatkaa Suomen 100-vuotisjuhlintaa kunnioittavaa vuoden 2017 näyttelylinjaa, jonka teemana on yhteiskunnallisuus. Näyttely esittelee feminististä ajattelua nykytaiteen eräänä merkittävänä taustatekijänä.

Lue lisää »


12.06.2017

Valtakunnallinen koulutusohjelma päiväkotien henkilöstölle tasa-arvoisesta varhaiskasvatuksesta

Stereotyyppiset sukupuoliroolit opitaan varhain ja siksi niihin puuttumiseen tarvitaan jo päiväkodeissa alkavaa tasa-arvokasvatusta. Naisasialiitto Unioni järjestää 2017-2018 täydennyskoulutusohjelman sukupuolisensitiivisestä ja tasa-arvoisesta kasvatuksesta varhaiskasvattajille. Koulutukset järjestetään yhteistyössä Diakonia-ammattikorkeakoulun ja muiden partnereiden kanssa. Unioni on tehnyt hanketyötä aiheen parissa jo vuodesta 2010 saakka. Koulutuksiin osallistuu 120 varhaiskasvatuksen ammattilaista eri puolilta Suomea.

Lue lisää »


09.06.2017

Maahanmuuttovirasto edistää naisten ja tyttöjen asiointia

Suomessa naisilla ja tytöillä on oikeus ja velvollisuuskin hoitaa itse omat asiansa viranomaisten kanssa. Tämä ei ole aina itsestäänselvää, vaan vaatii huomiointia.

Maahanmuuttovirastossa asioidaan oleskelulupahakemusten vireille laittoon liittyvissä asioissa. Tasa-arvotekonaan Maahanmuuttovirasto haluaa kannustaa naisia ja tyttöjä hoitamaan omaan hakemukseensa liittyvät asiat itse. Virasto on intranetissään nostanut aiheen esille ja tehnyt kyselyn siitä, miten naisten ja tyttöjen asiointi näkyy asiakaskontakteissa. Henkilöstöltä tulleet käytännön vinkit tyttöjen ja naisten kannustamiseen jaettiin koko henkilöstölle työn tueksi. Loppuvuodesta Maahanmuuttovirasto tekee asiasta sisäisen kyselyn selvittääkseen miten asia on ollut esillä sekä henkilökohtaisessa asiakaspalvelussa että puhelinneuvonnassa.

Lue lisää »


08.06.2017

100 tasa-arvotekoa -kevätkatsaus esitteli tasa-arvotekojen kirjoa

100 tasa-arvotekoa -hankkeen kevät huipentui keskiviikkona 31.5.2017 ulkoministeriön Valopiha-tilassa järjestettyyn kevätkatsaukseen. Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä ulkoministeriön ja Marttaliiton kanssa.

Lue lisää »


07.06.2017

Jääkiekkoliitto: tulevalla kaudella 100 tyttökiekkotapahtumaa!

Jääkiekko on yksi Suomen suosituimmista lajeista, mutta tyttöjen ja naisten harrastajamäärien osuus jääkiekossa on alle 10 prosenttiin. Suomen Jääkiekkoliitto haastaa jääkiekkoseurat ympäri maan mukaan 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen. Tavoitteena on, että Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden kunniaksi ensi kauden aikana järjestetään 100 tapahtumaa, joissa tytöt pääsevät kokeilemaan ja innostumaan jääkiekosta.

Lue lisää »


06.06.2017

Naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisessa työssä on huomioitava naisten moninaisuus

Naisten Linjan tasa-arvoteko on yhdessä Setan Transtukipisteen kanssa järjestetty Suomen ensimmäisen verkkovertaisryhmän väkivaltaa kohdanneille transfeminiineille. Ryhmä toteutettiin keväällä 2017.

Lue lisää »


05.06.2017

Eva Biaudet: Tasa-arvo on keskeinen osa kestävän kehityksen toteuttamista

Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet puhui 100 tasa-arvotekoa -kevätkatsauksessa ajankohtaisista tasa-arvoteemoista ja kannusti uusiin tasa-arvotekoihin. Lue koko puhe!

Lue lisää »


05.06.2017

Ulkoministeri Timo Soini: Tasa-arvo on minulle henkilökohtaisestikin tärkeä aihe

100 tasa-arvotekoa -kevätkatsauksessa ulkoministeriössä 31.5.2017 ulkoministeri Timo Soini piti puheen ulkoministeriön tekemästä tasa-arvotyöstä. Ulkoministeriö osallistuu 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen yli sadalla teolla. Ministeri kertoi erityisesti koulutukseen, naisiin ja tyttöihin kohdistuvaan väkivaltaan sekä rauhanvälitystyöhön liittyvästä toiminnasta.

Lue lisää »


29.05.2017

Valtioneuvosto nostaa tasa-arvon näkyvyyttä uudella kansainvälisellä tasa-arvopalkinnolla

Valtioneuvosto on perustanut keväällä 2017 kansainvälisen tasa-arvopalkinnon (International Gender Equality Prize) Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi. Sillä halutaan edistää sukupuolten tasa-arvoa eri puolilla maailmaa ja tukea kansainvälistä tasa-arvokeskustelua.

Palkinnon julkisti pääministeri Juha Sipilä Suuressa tasa-arvon juhlassa kansainvälisenä naisten päivänä Tampereella, missä myös 100 tasa-arvotekoa esiintyi.

Lue lisää »


29.05.2017

Kiitos ilmoittautumisista 100 tasa-arvotekoa -kevätkatsaukseen ke 31.5. ulkoministeriössä!

Lämpimästi tervetuloa kaikille ilmoittautuneille! Ilmoittatuminen on päättynyt. Peruutuspaikkoja ja lisätietoja voi kysyä projektipäällikkö Liisa Ketolaiselta, etunimi.sukunimi@naisjarjestot.fi, puh. 044 237 8069.

Lue lisää »


25.05.2017

Tarinakengät tekee naisiin kohdistuvaa väkivaltaa näkyväksi

Ensi- ja turvakotien liiton tasa-arvoteko on lähisuhdeväkivallasta kertova osallistava Tarinakengät -näyttely. Näyttelyn kengät kertovat aitoja tarinoita naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja siitä selviämisestä.

Lue lisää »


18.05.2017

Kilpailukykyseminaarissa ravisteltiin ennakko-oletuksia

Uudenmaan alueen 100 tasa-arvotekoa -alahanke huipentui perjantaina 12.5. Pasilan virastokeskuksessa järjestettyyn Uusia näkökulmia kuntien kilpailukykyyn -seminaariin, jossa tarkasteltiin kuntien mahdollisuuksia ja velvollisuuksia työhyvinvoinnin ja tasa-arvon edistämisen näkökulmista. Tilaisuudessa puhuivat mm. Uudenmaan liiton hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Outi Mäkelä sekä Naisjärjestöjen Keskusliiton hallituksen jäsen, kansanedustaja Heli Järvinen.

Lue lisää »


05.05.2017

Helsingin yliopisto päästää yhteisönsä ääneen tasa-arvovideoissa

Helsingin yliopiston tasa-arvotoimikunta perustaa digitaalisten tallenteiden ”Puheenvuoroja tasa-arvosta yliopistoyhteisössä” -sarjan yliopiston UniTube-katsomoon. Videot käsittelevät tasa-arvoon, yhdenvertaisuuteen ja esteettömyyteen liittyviä teemoja. Ääneen pääsee yliopistolaisia eri aloilta.

Lue lisää »


03.05.2017

100 tasa-arvotekoa kevätkatsaus 31.5. yhteistyössä ulkoministeriön ja Marttaliiton kanssa!

Vielä ennen kesää päästään tasa-arvotekojen iloiseen tunnelmaan, kun ulkoministeriön tiloissa järjestetään 100 tasa-arvotekoa -aamutilaisuus 31.5.2017. Tilaisuudessa ulkoministeri Timo Soini kertoo ulkoministeriön tasa-arvoteoista ja -työstä. Myös muut tasa-arvotekojen tekijät kertovat teoistaan.

Lue lisää »


25.04.2017

Uraäidit kannustavat tyttöjä teknisille aloille

Valtakunnallinen uraäitien verkosto MiB ry rohkaisee tyttöjä teknisille ja matemaattisille aloille vierailemalla syksyn 2017 aikana kouluissa kertomassa inspiroivasti ja rohkaisevasti teknisten alojen opinto-ja urapoluista. Kohderyhmänä ovat erityisesti 9-luokkalaiset nuoret.

Lue lisää »


25.04.2017

Tarja Halonen: Koko yhteiskunnan läpäisevä tasa-arvon periaate kuuluu pohjoismaisiin arvoihin

100 tasa-arvotekoa -hankkeen kunniatoimikunnan puheenjohtaja, presidentti Tarja Halonen kirjoittaa puheessaan pohjoismaisten arvojen merkityksestä Suomelle. Tähän perintöön kuuluu olennaisena osana tasa-arvon periaate ja siksi on tärkeää, että se näkyy myös juhlavuoden ohjelmassa. Presidentti Halonen kertoo saaneensa ulkomaan matkoillaan positiivista palautetta siitä, että Suomi nostaa suurena merkkivuotenaan niin vahvasti esille tasa-arvon, koulutuksen ja kestävän kehityksen teemoja.

Lue lisää »


24.04.2017

Alue, ikä ja sukupuoli työnhaun muuttujina

Usean yliopiston yhteinen WeAll-tutkimushanke järjestää yhteistyötahojensa kanssa työllisyyttä edistävää toimintaa Kotkassa. Joulukuussa 2016 Kotkan työttömyysprosentti oli 21,3, eli selvästi koko maan keskiarvoa korkeampi. Tutkimuksessa kiinnitetään huomiota työelämän sukupuolistuneisuuteen sekä erilaisiin ongelmiin, joita eri sukupuolten edustajat kokevat työnhakijoina.

Lue lisää »


24.04.2017

Uusimaa-viikon Uusia näkökulmia kuntien kilpailukykyyn -seminaarin 12.5.2017 puhujat on julkaistu!

Avauspuheenvuorot päivän teemoista pitävät kansanedustaja Outi Mäkelä, Uudenmaan liiton maakuntahallituksen ja Nurmijärven kunnanhallituksen puheenjohtaja, sekä kansanedustaja Heli Järvinen, Naisjärjestöjen Keskusliiton hallituksen jäsen ja eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan varapuheenjohtaja. 100 tasa-arvotekoa -hankkeesta esittäytyy kolme kuntia koskevien tasa-arvotekojen tekijää: Espoon kaupunki, Suomen Kuntaliitto ja WoM ry:n. Lisäksi seminaarissa avataan hyvän työn tuloksellisuutta sekä kulttuurin roolia sote-palveluissa.

100 tasa-arvotekoa ja Työelämä 2020 Uudenmaan alueverkoston Uudenmaan kunnille suunnattu tilaisuus avaa kuntalaisia valmentavia kilpailukykytekijöitä tasa-arvon ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Seminaari soveltuu kuntapäättäjille, kuntatyönantajille ja -työntekijöille, yrityksille, järjestöille, medialle ja kuntalaisille. Tervetuloa kuulemaan, miten kuntien kilpailukykyä voi parantaa tasa-arvon ja työelämän hyvinvoinnin keinon.

Lue lisää »


24.04.2017

Palkansaajajärjestöt yhteistyössä tasa-arvon puolesta!

Tasa-arvotekonaan keskusjärjestöt järjestävät vuoden 2017 aikana viidellä eri paikkakunnalla tilaisuudet, joissa esitellään hyviä ja toimivia käytäntöjä työpaikoilta ja nostetaan esiin tasa-arvon edistämisen monia positiivisia vaikutuksia.

Lue lisää »


12.04.2017

Kuntaliiton tasa-arvoteko Tasa-arvo ajan tasalle -opas kannustaa kuntapoliitikkoja tarttumaan tasa-arvon peruskirjaan

100 tasa-arvotekoa -hankkeen kumppani Suomen Kuntaliitto kannustaa uusia kuntapäättäjiä, kuntia ja maakuntia edistämään tasa-arvoa tarjoamalla Eurooppalaiseen naisten ja miesten tasa-arvon peruskirjasta julkaistun uuden Tasa-arvo ajan tasalle -oppaan. Eurooppalainen tasa-arvon peruskirja on hyvä poliittinen ja käytännön väline tasa-arvon edistämiseen paikallishallinnossa. Kuntaliitto suosittaa kunnille, kuntayhtymille ja nyt perustettaville maakunnille sitoutumista Eurooppalaiseen tasa-arvon peruskirjaan ja viemään tasa-arvoteot käytäntöön.

Kunnat ja maakunnat voivat edistää tasa-arvoa tekemällä päätöksiä, jotka lisäävät tasa-arvoa esimerkiksi julkisen liikenteen ratkaisuissa ja päiväkotien toiminnassa. Ne voivat myös huolehtia siitä, että keskustat ja puistot ovat yhtä turvallisia miehille ja naisille ympäri vuorokauden. Julkisina työnantajina kunnat ja maakunnat voivat näyttää esimerkkiä tasa-arvon edistämisessä. Hankinnoilla voidaan edistää tasa-arvoa edellyttämällä, että tavaroiden ja palveluiden toimittajilla on oltava ajantasainen tasa-arvosuunnitelma. Tietoista tasa-arvon edistämistä on myös kieltäytyä tekemästä päätöksiä, jotka suoraan tai välillisesti heikentävät tasa-arvoa

Lue lisää »


10.04.2017

Helsingin poliisilaitos toimii seksuaalisen itsemääräämisoikeuden puolesta

Jokaisen ihmisen perusoikeuksiin kuuluvat henkilökohtainen koskemattomuus ja seksuaalinen itsemääräämisoikeus. Kouluterveyskyselyn (2013) mukaan 8.– 9.-luokkalaisista tytöistä yli 60 prosenttia ja pojistakin liki puolet on kokenut seksuaalista häirintää joskus tai toistuvasti. Helsingin poliisilaitos järjestää Taitaja2017-tapahtuman yhteydessä 17.5.2017 nuorille suunnatun konsertin, jossa kerrotaan seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta.

Lue lisää »


04.04.2017

100 tasa-arvotekoa Uusimaa-viikolla: Tervetuloa Uusia näkökulmia kuntien kilpailukykyyn -seminaariin 12.5.2017

Tervetuloa Uusimaa-viikon kilpailukykypäivän päätapahtumaan Uusia näkökulmia kuntien kilpailukykyyn -seminaariin 12.5.2017 klo 9.30-12.30 Pasilan Virastotalon Isossa auditoriossa. 100 tasa-arvotekoa ja Työelämä 2020 Uudenmaan alueverkoston Uudenmaan kunnille suunnattu seminaari avaa kuntalaisia valmentavia kilpailukykytekijöitä tasa-arvon ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Seminaari soveltuu kuntapäättäjille, kuntatyönantajille ja -työntekijöille, yrityksille, järjestöille, medialle ja kuntalaisille. Ilmoittautumiset pyydetään ennakkoon lomakkeen kautta.

Lue lisää »


04.04.2017

Suomen tasa-arvohistoria 10 minuutissa!

Yleisradion, Tampere-talon, valtioneuvoston kanslian ja WOW Finlandin yhteinen tasa-arvoteko on Tasa-arvon historia -video, joka kertoo suomalaisen tasa-arvon eteen tehdystä työstä ja toisaalta niistä tuloksia, joita tasa-arvolla on saavutettu. Video kannustaa näkemään tasa-arvon suomalaisen yhteiskunnan yhtenä menestystekijänä, jonka eteen tarvitaan jatkuvaa työtä. Lue alta, mitä videon käsikirjoittanut ja ohjannut Maarit Tastula kertoo videosta ja suomalaisesta tasa-arvosta!

Lue lisää »


03.04.2017

Espoon kaupunki perusti uuden yhdenvertaisuus- ja tasa-arvopalkinnon!

Espoon kaupunki on perustanut uuden, vuosittain jaettavan yhdenvertaisuus- ja tasa-arvopalkinto TASSUn tekemään tunnetuksi kaupungissa tehtävää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuustyötä ja erityisesti konkreettisia tekoja, jotka voivat toimia hyvinä käytänteinä ja positiivisina esimerkkeinä. Palkinnolla halutaan myös tukea tasa-arvo ja yhdenvertaisuus-ajattelun juurtumista Espoon kaupungin rakenteisiin ja arkeen.

Lue lisää »


31.03.2017

Opetus- ja kulttuuriministeriö mukaan tasa-arvotalkoisiin!

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen julkisti opetus- ja kulttuuriministeriön tasa-arvohaasteen Taitoluistelun MM -kisojen yhteydessä 31.3.2017. Opetus- ja kulttuuriministeriö haastaa lajiliitot edistämään sukupuolten tasa-arvoa liikunnassa ja urheilussa.

Lue lisää »


31.03.2017

Suomen UN Women esittelee tasa-arvoteon joka viikko!

YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin tavoitteena on maailma, jossa miehillä ja naisilla on yhtäläiset oikeudet ja mahdollisuudet. Suomen UN Womenin kaikki toiminta tähtääkin tasa-arvon edistämiseen.

Suomen UN Women osallistuu 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen esittelemällä vuoden 2017 ajan joka viikko yhden teon, jolla järjestö on edistänyt tasa-arvoa. Sivuilla on julkaistu jo 13 tasa-arvotekoa. Mukana on mm. keskustelua ja tiedonvälitystä tasa-arvosta, osallistuminen naisten asemaa käsittelevään huippukokoukseen New Yorkissa, feministisen tunnuspalkinnon myöntäminen, yhteistyötä kansainvälisten kumppaneiden kanssa, julkaisu- ja mediatoimintaa sekä poliittista vaikuttamistyötä.

Lue lisää »


20.03.2017

Moona Oirepäiväkirja auttaa kuukautiskierron oireiden tunnistamisessa

Endometrioosiyhdistys julkaisee maanantaina 20.3. Moona Oirepäiväkirja -sovelluksen, jonka tarkasti valittu oirekuvasto auttaa seuraamaan kuukautiskierron aikaisia oireita. Sovellus on ilmainen.

Lue lisää »


17.03.2017

Martat esittelevät pitkää historiaansa

Marttojen historia on pidempi kuin itsenäisen Suomen: Marttajärjestö perustettiin jo vuonna 1899, tosin tuolloin Sivistystä kodeille -nimisenä. Tasa-arvotekonaan Martat kokoavat ja tuovat esiin 118-vuotisen historiansa aikana tekemäänsä työtä, yhden tasa-arvoteon joka vuodelta.

Lue lisää »


16.03.2017

Presidentti Halonen: 100 tasa-arvotekoa jo nyt suuri menestys

"Meidän ideamme on juhlia sekä 100 itsenäisyyden vuotta, jotka ovat merkinneet tuhansille ja tuhansille ihmisille aikaisempaa tasa-arvoisempaa elämää, että jatkaa tätä kunniakasta perinnettä meille nyt eläville että tuleville sukupolville. Isovanhempamme ja vanhempamme tekivät vaikeissa olosuhteissa meille tasaisempaa tietä tulevaisuuteen. Nyt on meidän vuoromme - ja etenkin teidän nuorempien." Lue täältä presidentti Tarja Halosen puhe Ompeluseura-naisverkoston Upea ura -tapahtumassa Helsingissä 10.2.2017.

Lue lisää »


14.03.2017

Miksi tasa-arvon edistämiseksi tarvitaan yhä tekoja?

100 tasa-arvotekoa -hankkeella oli ilo esittäytyä naistenpäivänä Tampere-talossa järjestetyssä Suuressa tasa-arvon juhlassa. Valtioneuvoston kanslian, Wow Finlandin, Feministisen ajatushautomo Hatun ja Suomen Lontoon instituutin järjestämän tapahtuman pääyleisö olivat yhdeksäsluokkalaiset koululaiset, joita oli tilaisuudessa läsnä salillinen ja striimin kautta 10 000. Lue täältä projektipäällikkö Liisa Ketolaisen puhe tilaisuudesta. Puheen yhteydessä Plan International Suomen lastenhallitus julkisti oman tasa-arvotekonsa, Girls takeoverin, josta voit lukea lisää Teot-sivultamme.

Lue lisää »


14.03.2017

Selvitys naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisista toimista kunnissa

Amnestyn Suomen osasto teetti tutkimuksen, jossa kuntapäättäjiltä ja johtavilta sosiaalityöntekijöiltä kysyttiin naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisista toimista. Tutkimuksessa kävi ilmi, että kuntapäättäjien tiedoissa naisiin kohdistuvasta väkivallasta on vakavia puutteita, mikä selittää palveluiden heikkoa tasoa ja riittämättömiä budjetteja.

Lue lisää »


08.03.2017

Tehy vaatii: Raskaussyrjintä seis!

Raskaussyrjintä on lailla kiellettyä, mutta edelleen yleistä. Tehy haastaa naistenpäivänä kaikki työnantajat nollatoleranssiin raskaussyrjinnässä. Erityisen huolestuttavaa on, että syrjintätapauksia on paljon nimenomaan julkisella sektorilla. Tyypillistä on, että työntekijöitä roikotetaan vuosikausia määräaikaisissa työsuhteissa ja kun työntekijä ilmoittaa raskaudesta ei työsuhdetta jatketa.

Lue lisää »


07.03.2017

Girls takeover -kampanjassa tytöt ottavat vallan

Miltä näyttää maailma, jossa tytöt hallitsevat taloutta ja politiikkaa? Se selviää lokakuussa 2017, kun Lastenoikeusjärjestö Plan International Suomen lastenhallitus järjestää Girls Takeover -tempauksen, jossa Lastenhallituksen tytöt astuvat päiväksi poliittisten, taloudellisten ja liike-elämän johtajien saappaisiin. Kampanjalla halutaan tuoda näkyviin tyttöjen ulkopuolisuus valta-asemista ja haastaa miettimään tilannetta uudelleen.

Lue lisää »


06.03.2017

Meidän perhe -toiminnassa pohditaan naisen rooleja eri kulttuureissa

African Care ry:n tasa-arvoteko on uusi Meidän perheemme -toiminta, jossa puntaroidaan erilaisia odotuksia naisen roolista parisuhteessa ja perheessä.

Lue lisää »


02.03.2017

Naistenkartano järjestää tyttöjen omia Bella-ryhmiä

Monet tutkimukset osoittavat, että sekä pojat että tytöt kokevat, että pojilla on enemmän tilaa ja enemmän valtaa kuin tytöillä. Naistenkartanon Bella-ryhmissä annetaan tilaa tyttöjen äänelle. Bella-ryhmien päämääränä on antaa tytöille työkaluja selvitä arjen haasteista ja vahvistaa tyttöjen itsearvostusta, jotta he pystyisivät esimerkiksi sanomaan päihteille ei. Bella-ryhmissä tytöt voivat harjoitella puolensa pitämisen taitoja ja päätöksen tekemistä turvallisessa ympäristössä. Ryhmiin ovat tervetulleita kaikki 14–17-vuotiaat tytöt. Bella-ryhmätoimintaa tarjotaan kouluissa, vapaa-ajan harrastuksissa, järjestö- ja seurakuntatoiminnassa sekä muualla, missä tyttöjä kohdataan heidän arkisissa ympäristöissään.

Lue lisää »


01.03.2017

Zontien mentorointiohjelma kannusti naisia tietoisiin uravalintoihin

100 tasa-arvotekoa -hankkeen kumppani Zonta International Piiri 20:n tasa-arvoteko on lähes vuoden kestänyt mentorointiohjelma, jonka se järjesti jäsenilleen. Mentorointiparit olivat eri aloilla työskenteleviä ja työelämän eri vaiheissa olevia, itsensä kehittämisestä ja verkostoitumisesta kiinnostuneita zontanaisia. Mentorointiohjelman on tarkoitus antaa osallistujilleen uusia näkemyksiä ja tukea itselle tärkeiden asioiden työstämisessä.

Lue lisää »


23.02.2017

Kansalaisopistot lisäävät maahanmuuttajanaisten osallisuutta

Salon kansalaisopisto pilotoi syksyllä 2016 maahanmuuttajaäideille suunnatun ilmaisutaidon kurssin, jonka tarkoitus oli edistää näiden kotona lapsia hoitavien naisten kotoutumista. Kurssi järjestettiin Salon avoimen päiväkodin tiloissa, jonne myös lapset olivat tervetulleita. Kurssin kesto oli 6 viikkoa ja kurssille osallistui seitsemän äitiä lapsineen.

Lue lisää »


21.02.2017

Ulkoministeriö edistää naisten asemaa kansainvälisessä kaupassa

Ulkoasiainministeriö osallistuu näkyvästi 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen ja ensimmäisenä tekona julkaistaan helmikuun alussa järjestetty seminaari naisten asemassa kansainvälisessä kaupassa. Ulkoministeriö tukee International Trade Centre -järjestön SheTrades-aloitetta.

Lue lisää »


17.02.2017

Sokran käytännöllinen Tasan yhdessä -työkalu lisää tasa-arvoa ja osallisuutta

Sukupuolten tasa-arvon toimintaansa sisällyttävät hankkeet onnistuvat paremmin tavoitteissaan: ne ovat laadukkaampia ja vaikuttavampia. Tasa-arvon huomioiminen edistää myös osallisuuden lisäämistä. Osallisuus on sitä, että ihminen kokee olevansa merkityksellinen osa kokonaisuutta. Hän tulee kuulluksi itsenään ja vaikuttaa elämänsä kulkuun ja yhteisiin asioihin.

Lue lisää »


16.02.2017

KD Naiset nostaa ikääntyneet naiset näkyviin

KD Naiset lupaa tehdä keskinäisen kunnioituksen ja luottamuksen saavuttamiseksi naisten kesken hyvää ja oikeudenmukaista yhteistyötä tasa-arvoisemman yhteiskunnan ja naisten oikeuksien saavuttamiseksi sekä palkkauksen, uralla etenemisen että muiden oikeuksien suhteen. Erityisesti KD Naiset haluaa ohjelmissaan, puheissaan ja teoissaan tuoda esiin ikääntyneiden naisten aseman. Konkreettisena tasa-arvotekonaan KD Naiset järjestää seniorien hyvinvointi- ja ulkoilutapahtumia eri puolella Suomea.

Lue lisää »


08.02.2017

100 tasa-arvotekoa -hanke haastaa Uudenmaan kunnat ja päättäjät

Naisjärjestöjen Keskusliitto ja tasa-arvoasiain neuvottelukunta haastavat kaikki Uudenmaan kunnat toteuttamaan uusia ja konkreettisia tasa-arvotekoja tasa-arvoisemman Suomen puolesta. 100 tasa-arvotekoa Uudenmaan alueella avaa kuntien mahdollisuuksia kehittää suomalaista yhteiskuntaa yhä tasa-arvoisemmaksi kansainvälisten ja kansallisten suositusten mukaisesti. Tule mukaan ja haasta kuntasi tasa-arvotekoon!

Lue lisää »


07.02.2017

THL:n tasa-arvotekona kootaan tietoa sukupuolten välisistä hyvinvointi- ja terveyseroista maahanmuuttajaväestössä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) koostaa vuoden 2017 aikana Maahanmuuttajat ja monikulttuurisuus -verkkosivuilleen tutkittua tietoa sukupuolten välisistä hyvinvointi- ja terveyseroista maahanmuuttajaväestössä. Ensisijaisina tietolähteinä ovat Ulkomaista syntyperää olevien työ- ja hyvinvointitutkimus (UTH) sekä Maahanmuuttajien terveys ja hyvinvointi -tutkimus (MAAMU). Keskeiset tulokset kuvataan myös infograafeina.

Lue lisää »


03.02.2017

Poikien Talon Olohuonedialogi purkaa sukupuolirooleja

Tasa-arvon edistämiseen liittyy olennaisesti eri sukupuolille asetettujen roolien kriittinen tarkastelu. Kun sukupuolitettuja rooleja saadaan purettua, kaikkien vapaus määritellä itsensä kasvaa. Samalla kun on tärkeää oppia näkemään naiset johtajina, miehille pitää sallia haavoittuvuus ja herkkyys.

Lue lisää »


30.01.2017

Helsingin Liikuntavirasto edistää naisten hyvinvointia tasa-arvoteoillaan

Helsingin Liikuntaviraston tasa-arvotekona on Naiset yhdessä liikkumaan -hanke. Naiset yhdessä liikkumaan -hankkeen tavoitteena on maahanmuuttajanaisten kotoutumisen tukeminen liikunnan avulla. Hankkeessa pyritään aktivoimaan maahanmuuttajanaisia liikunnan pariin ja tätä kautta lisäämään naisten hyvinvointia, sosiaalisia suhteita ja osallisuutta. Liikuntaharrastuksen aloittaminen lisää usein aktiivisuutta myös muilla elämänalueilla. Maahanmuuttajanaisella saattaa olla paljonkin erilaisia esteitä liikkumiselle ja hankkeen avulla pyritään madaltamaan kynnystä osallistua liikuntatoimintaan.

Lue lisää »


25.01.2017

Suomen Kosmetologit mukaan tukikampanjalla Ensi- ja turvakotien liiton toiminnan hyväksi

Suomen Kosmetologien Yhdistys osallistuu 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen Ensi- ja turvakotien liiton toimintaa tukevalla kampanjalla. Yhdistys haastaa kaikki jäsenensä sekä alan oppilaitokset mukaan tukemaan ensi- ja turvakodin asiakkaita eri puolella Suomea. Tuki voi olla esim. hoitolahetken, teemaillan tai hyvinvointitempauksen järjestämistä.

Lue lisää »


24.01.2017

Oulun kaupunki mukaan 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen!

Oulun kaupunki osallistuu 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen tekemällä asukkailleen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskyselyn Oulun kaupungin palveluista. Kysely toteutetaan alkuvuonna 2017 ja kyselyn tuloksia hyödynnetään kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmassa, jonka laadinta aloitetaan syksyllä 2017.

Lue lisää »


19.01.2017

100 tasa-arvotekoa tammikuun uutiskirje on ilmestynyt!

Arvoisat 100 tasa-arvotekoa -yhteistyökumppanit,

Meillä on iloisia uutisia! 100 tasa-arvotekoa -hankkeeseen on tullut runsaasti uusia tasa-arvotekositoumuksia ja vuoden 2016 loppuun mennessä julkaisimme yli 40 tasa-arvotekoa. Tämä on hieno alku! Kiitämme kaikkia tasa-arvoteon ilmoittaneita osallistumisesta hankkeeseen. Suomi 100 on tasa-arvon juhlavuosi!

100 tasa-arvotekoa hankkeen virallinen starttitapahtuma järjestettiin 16.12.2016 lähes 400 osallistujan voimin. Tapahtumassa esiteltiin useita tasa-arvotekoja ja haastettiin kunnat tasa-arvotekoihin. Kiitämme lämpimästi kaikkia osallistuneita lämpimästä ja hyvästä tunnelmasta! Vuonna 2016 aloittanut kunniatoimikunta jatkaa presidentti Tarja Halosen johdolla. Lämpimät terveiset myös hankkeen vetäjiltä, Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtaja Eva Biaudet’lta ja TANEn puheenjohtaja Sari Raassinalta.

#tasaarvo100 #suomi100

Lue lisää »


 
 
 
 
login Synergia Foxy